Från oklarhet till oklarhet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tomrummet fylldes något av socialdemokraterna. Tidigare i veckan har man i uttalanden och försök att styra politiken nästan agerat som om man vunnit. Trots motsatsen.
Valets stora förlorare Mona Sahlin fortsatte nämligen envetet sin kamp mot regeringen, denna gång med Sverigedemokraterna som vapen. För på annat sätt är det svårt att tolka hennes utspel om att man bör minska antalet platser i riksdagens utskott. Det är där och inte i kammarens debatter som alla politiska uppgörelser sker. Man kan ana att Sahlins taktik är att mota ut Sverigedemokraterna så att regeringen inte skall kunna veta vilket eventuellt stöd dess förslag har i kammarens voteringar. Det rödgröna blocket skulle därmed lättare kunna vinna genom att regeringens förslag faller.
Förhoppningsvis går inte alliansens partier i den fällan. I vart fall hos Folkpartiet är uppfattningen att man ska låta Sverigedemokraterna få vara med. Det är klokt, även om man inte delar någons åsikter eller ideologiska grunder måste de i ett demokratiskt system ha lika möjlighet att få föra fram dem.
Motståndet mot Sverigedemokraterna på alla plan i det demokratiska systemet och försöken att genom fortsatt hård blockpolitik göra det svårt för regeringen är Sahlins sätt att försöka skyla över valförlusten. Hennes överlevnad som partiledare hänger på att hon kan hitta en yttre fiende som hon kan kraftsamla mot och nu har hon två.
Det är dock tveksamt om det är tillräckligt i det långa loppet. Enligt en vallokalsundersökning hade socialdemokraterna nu enbart stöd av 22 procent av alla arbetande i Sverige. Det borde vara ytterst alarmerande för ett parti som har både namn och identitet som arbetarparti - som det ser ut idag borde man snarare kalla sig Bidragstagarepartiet - Socialdemokraterna.
Den krisgrupp man nu tillsatt kommer behöva brottas med denna fråga: Hur ska man hitta tillbaka till alla de väljare som arbetar och inte känner igen sig i att det är viktigare att dela ut bidrag än att jobba ihop till dem. Det är ingen lätt uppgift. Den närmast totala bidragsfokuseringen har Sahlin och Socialdemokraterna delvis fått på köpet genom samarbetet i det rödrödgröna blocket där vänstern fått oproportionerligt stort inflytande. Genom att envist hålla fast vid samarbetet försvåras därmed också Socialdemokratins chanser att hitta tillbaka till kärnväljarna.
Den slutliga sammanräkningen av rösterna kommer ge många svar för framtiden, får regeringen egen majoritet vilket vissa indikatorer pekar på, kan Sahlin snart sitta utan några ess på hand. Då är risken överhängande att hennes dagar som partiledare är räknade .