Från SSU- till fullmäktigeordförande

Politik2013-03-27 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

SSU fyller 90 år i år. Jag har varit medlem i 37 år och mina avtryck finns från åren 1976-1983. Dagens SSU:are hittade en skrift från 60- årsjubileet. Då var jag en skäggig ung man så det blev en munter upplevelse när de fick syn på min bild i jubileumsskriften.

Firade i lördagskväll de 90 gotländska SSU-åren i Vita huset. Vi var sex före detta SSU-ordförande som firade med dagens aktiva socialdemokrater. Det var en trevlig upplevelse och det väckte många minnen till liv.

Det var mycket sång på min tid och de traditionella arbetarrörelsesångerna kan man utantill och de väckte alltid en sådan varm känsla då. Vi sjunger alltför sällan dessa fina kampsånger. Det var en otrolig gemenskap som gjorde en mycket tårögd.

SSU-kongresser var alltid en mäktig och härlig upplevelse. Hårda debatter om hur vi skulle forma framtidens samhälle. Många av dagens framträdande socialdemokrater umgicks jag med under mina SSU-år.

Fotbollskompis

SSU-läger var något speciellt där vi byggde byar och utsmyckade dessa så att man skulle känna sig hemma. ”SSU-lenet” (Stockholms län) som vi bodde ihop med hade fullt att T-baneskyltar och vi hade ringmuren och raukar.

På Ransäter-lägret i Värmland 1978 lärde jag känna familjen Landin för första gången. Staffan Landin, då tre år, och jag fann varandra via fotboll så till den milda grad att han varje morgon satt utanför mitt tält från klockan sex på morgonen och väntade på att jag skulle vakna och spela fotboll. Att jag 16 år senare skulle bli kommunalrådskollega och god vän med Sonia Landin fanns inte i sinnevärlden då.

Ett annat starkt minne var när vi i 1978 års första majtåg drog på en elkabel för att symbolisera behovet av en ny kabel mellan fastlandet och Gotland. Wolfgang Fridén avtecknade och kommenterade mig på Gotlänningens ledarsida.

Vid ett annat tillfälle uppvaktade Margaretha Carlström-Nilsson, då ombudsman, och jag dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin (C) vid Visby flygplats med ett diplom för sämst skötta arbetsmarknadspolitik genom tiderna. Han gillade inte vårt upptåg.

Nästan utesluten

Vid ännu ett annat tillfälle skulle jag och Per-Åke Sandsjö, då kassör, kuppa mot Olof Palme vid hans Almedalstal 1979. Det handlade om kärkraftsavvecklingen men vi fegade ur i sista stund. Partiet hade nog uteslutit oss. Jag blev nästan utesluten då jag protesterade mot att partidistriktets ordförande Per-Axel Nilsson skulle gå på kungamiddag 1978. SSU och kvinnoklubben Rödhättorna var emot detta. Idag har jag varit på middag med både kungen och kronprinsessan.

Bristande mötesteknik

Jag har mycket att tacka SSU för. Fick en gedigen utbildning inom många områden som jag har nytta av idag. Mötesteknik är ett av de områden som det märks störst skillnad på idag. Vi politiker som varit med i ungdomsförbund har fått lära oss grunderna. När man är på möten idag så ser man bristerna.

Det kan verka trist med strikt mötesteknik men det handlar inte bara om en upplevelse. Det handlar om rättssäkerhet när beslut skall fattas. Att beslut fattas på ett riktigt sätt är viktigt i alla föreningar. Det finns inga genvägar. Jag är djupt oroad över denna brist på kunskap i mötesteknik som jag idag möter.