Från vackra ord till handling
Kvinnorna kräver nu att FN utser någon som bevakar kvinnors deltagande i fredsprocesser. Det behövs en Margot Wallström även för detta.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En resolution som kräver kvinnors representation i fredsförhandlingar. Detta manifesteras med en högnivådiskussion i Säkerhetsrådet om vad som hänt, inte hänt och hur komma vidare. 86 talare, en av dem Hillary Clinton. En bra markering.
Kvinnors klokskap
Snigelfarten och de vackra orden. Inget ovanligt i de internationella sammanhangen. Varför? I det här fallet för att det handlar om kvinnor, kan man befara. Att ge kvinnor lika möjlighet att delta i fredsprocesser och konflikthantering. Att få in kvinnors erfarenhet och klokskap då fred skall skapas.
Det är magstarkt för männen som nu sitter vid förhandlingsborden, men skändligen misslyckas. Någon av karlarna borde genom åren ha frågat sig, vad detta beror på? Svaret finns i 1 325. Om den läses. Men kvinnor skall inte lägga sig i, inte syssla med karljobb. Jo, jo. Då går det som det går i världen.
Dessutom uttrycker 1 325 tydligt att kvinnor och flickor skall skyddas i samband med krig och konflikter. Men se vad som hände i Kongo i somras. Under ett par månader våldtogs massor av kvinnor och flickor. Detta trots att 20 000 fredsbevarande FN-soldater finns på plats i detta våldsdrabbade Kongo, som ironiskt nog heter Demokratiska Republiken Kongo. Demokratibegreppet borde inte få urholkas på detta sätt. Liknande våldtäkter har också skett i Rwanda, Sierra Leone och i Bosnien.
Maj-Britt Theorin (S), ordförande i Kvinnor för fred och mångårig fredskämpe, lyfter ofta fram bristerna i tillämpningen av 1 325. Så ock nu.
Endast ett tjugotal länder av FN:s 192 medlemsländer har antagit det handlingsprogram som krävs för förverkligande. Sverige så sent som 2006, dock utan tidplan. Även EU har misslyckats, eller struntat i, en tillämpning. Andelen kvinnor i EU:s civila fredsbevarande insatser är blott runt 15 procent.
Kvinnors krav på FN
Nyligen träffades 170 deltagare från 20 länder för att ställa krav på FN och dess medlemsstater. Det är dags för kvinnor att leda fredsförhandlingar, inte bara vara sekreterare, som en sudanesisk kvinna då uttryckte det.
Gräsrotsrörelserna Kvinnor för fred och Operation 1 325 arbetar idogt för politisk påverkan. Trycket måste uppenbarligen komma underifrån, från folket, från kvinnorna. Det är demokrati. Demokrati tar tid. Men det är alltid värt sin tid att kämpa mot ett viktigt folkligt mål. Kvinnorörelsen måste vara fortsatt aktiv.
Kvinnorna kräver nu att FN utser någon som bevakar kvinnors deltagande i fredsprocesser. En speciell representant för 1 325. På liknande sätt som FN gjort vad gäller det sexualiserade våldet mot kvinnor. Det uppdrag som Margot Wallström nu innehar. Det behövs alltså en Margot Wallström även här.
Mitt tips är att hon så småningom glider in i den rollen, för att få fart på tillämpningen av 1 325. Att gå från vackra ord till handling.