Den 19 april inleddes en världskonferens för kvinnors rättigheter i Istanbul. 2 000 kvinnoaktivister från hela världen samlas för att diskutera den ekonomiska krisen, den ökade militariseringen och klimathoten. Detta är en konferens som arrangeras vart tredje år.
Vid konferensen kommer kvinnorörelsens styrka i världen att uppenbaras. Kvinnors kraft för fred och i fredsförhandlingar. Kvinnors kraft för mänskliga rättigheter. Kvinnors kraft för solidaritet och rättvisa.
Nobels fredspris
Kvinnors kraft blev också tydlig när Nobels fredspris delades ut senast. Tre kvinnor som kämpar för kvinnors frihet och värdighet, som kämpar mot våldet, för freden.
På den afrikanska kontinenten och i arabvärlden. Inspirerar kvinnor i en hel värld. Ock i Sverige, vill man hoppas.
Det var också en kvinna, Bertha von Suttner, som drev fram fredspriset. Hon var Alfred Nobels nära vän. Fredsaktivist med aktiva kontakter i fredsrörelser i Tyskland och Österrike.
Hon fick själv fredspriset 1905. Nobel var ju dynamitens uppfinnare. Som bokstavligen gett krut till krigsmaskineriet. En kvinna fick honom att inse riskerna och fredspriset kom till för att stilla samvetet, kan man tänka.På nobeldagen marscherade alltså tre starka kvinnor in som kan stimulera unga kvinnor i krigs- och våldsdrabbade länder till handling.
Måtte de också inspirera unga kvinnor i Sverige till ett starkt engagemang mot våld och för medmänsklighet, värdighet, jämställdhet och rättvisa.
I de gotländska skolorna
På Gotland finns goda exempel där kvinnor, tillsammans med män, arbetar med årliga priser för integration och för mänskliga rättigheter.
Så nog berörs vi i Sverige och på Gotland av Nobels fredspris. Som en inspiration till ett aktivt medmänskligt arbete här hemma och internationellt i den gemensamma by som världen är.
Se det goda exemplet med en "Nobelprisutdelning" i Fårösundsskolan och andra skolor, som pågått under många år. Som engagerar elever, lärare och föräldrar. Ett viktigt led i ett solidaritetsarbete. Det är här freden och medmänskligheten börjar och byggs. Bland barnen i sin skola. Så följer det med under ett helt liv, känslan att vi alla hör samman.
Ett samhälle formas underifrån. Hur skulle det annars ske? Ett samhälles goda utveckling startar från grunden med att frigöra folkets energi.
Att upptäcka "den ädla vägen", enligt fredspristagaren Tawakkul Karman, den väg som inte kantas av vapen och våld.
Den väg som "kvinnor i vitt" samlades för dagligen i Monrovia för att under många år demonstrera mot diktaturen och våldet i Liberia.
Som leddes av Leyman Gbowee, som nu fått fredspriset. Man kan också inspireras av Tawakkul Karmans flammande tal i Oslo på Nobeldagen.
Höj era röster!
Det var som att se henne på torget i Sanaa i Jemen mana på ungdomsrevolutionen, den som till slut fick diktatorn Ali Saleh på fall.
Finn era röster, höj era röster! Det var fredspristagaren Ellen Sirleaf Johnsons uppmaning i Oslo.
Det gäller kvinnor över hela världen. Det gäller också på Gotland.