Advent handlar om det som ska komma, något i vardande. Ett religiöst budskap om Fridsfurstens ankomst - Jesu födelse som är den kristna Julens höjdpunkt. Adventstiden kan ses som en vandring mot fred och frid.
Hoppfullt, men verkligheten ser annorlunda ut. Alltid är det något krig som pågår. Nu i Syrien. Eller andra konflikter i vår värld. Vad nyttar då de religiösa budskapen till?
Jo, de kan inge hopp och en tro på att förändring är möjlig. Kyrkorna i världen borde därför mer ihärdigt verka för fred i praktiken. Våga sig ut i de politiska sammanhangen där det kan vara möjligt att påverka och göra skillnad. Kyrkan ger många goda budskap och tar ställning, men det når sällan ut genom de tjocka kyrkväggarna.
Kulturens rollgande
Fred är en evig fråga. Fredsarbete ett ständigt kall. Kulturen har ofta tagit ställning. Picassos Guernica är ett paradexempel.
Eller ta den i år 200-årsjubilerande operakompositören Verdi som ansåg att ingen nation skulle ockupera en annan. Han tog avstånd från den begynnande kolonisationen av Afrika (i operan Aida). Hans mission var också att genom operakonsten fördjupa mötet mellan könen och öka förståelsen för andra människor. Budskap som är avgörande för freden.
Hundra år senare verkar författaren Elin Wägner aktivt för freden. ”Fred med jorden”, Elin Wägners bok från 1940, var en tidig och framsynt plädering för det hållbara och rättvisa samhället.
Ett ekologiskt tänkande långt innan ekologi blev en vetenskap som kom att prägla miljödebatten. Hennes budskap är att fred på jorden inte går att uppnå utan fred med jorden. Att utsugning av jorden och överexploatering av naturresurser ofelbart leder till motsättningar mellan folkgrupper och så småningom till stridigheter.
Att värna miljön och de gemensamma naturresurserna - det är att värna freden.
Tidig väckarklocka
Elin Wägner var också tidig feminist som med debattboken ”Väckarklocka” (1941) tog ställning för kvinnans aktiva roll i samhället, samspelet mellan könen, barnets självklara plats i familj och samhälle.
Hon framhåller att kvinnor alltid haft en naturlig känsla för att inte överutnyttja naturens resurser, att spara naturen för kommande behov. En framsynthet som värnar och verkar för freden.
Elin Wägners budskap fick inte så stort genomslag i sin tid, till hennes egen besvikelse. Men budskapen dammas av i vår tid och blir aktuella i en ständig opinionsbildning.
Men det är väl en besk sanning, den som Vilhelm Moberg uttryckte en gång: De som har rätt för tidigt blir glömda och förgätna. Deras eftersägare blir hyllade och berömda.
Tyst vår
Det gällde i hög grad när nästa väckarklocka skrällde, Rachel Carsons ”Tyst vår” 1962. Då var Wägners budskap glömda och förgätna, men hade kanske jämnat vägen. Det går att hämta kraft i historien, religionen och kulturen. Med dem vässa dagens argument.
Och att värna kvinnors kraft för utveckling och deltagande i fredsförhandlingar för att tämja världens oroshärdar.
Advent är fred och frid som kommer.