Friskolan i När får chansen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Även om oppositionen på ett fåtal punkter hade andra idéer och andra förslag på hur grundskoleutbildningen bör vara organiserad i framtiden, så var nämnden enig om stora delar av de beslut som fattades i går. Mitt intryck är att det finns en förståelse också bland kommuninvånarna för att man måste genomföra förändringar, och lägga ner ett antal skolor. Det innebär inte att man accepterar att det är just den egna skolan som bör läggas ner, men den omfattande process som genomförts för att förankra behovet av förändringar, och för att ta in synpunkter, har ändå betytt att alla berörda - elever föräldrar och personal - är förberedda på det som skall hända. Frågan är hur långt det räcker. Jag kan föreställa mig att många känner att politikernas och tjänstemännens täta samarbete i processen i praktiken har inneburit en enad front, och att kritik mot förslagen inte fått fäste. Allt hänger på hur väl beslutsfattarna har lyssnat på medborgarna. Det kommer att visa sig nu.
På en viktig punkt valde barn- och utbildningsnämnden i går att avvika från vad nämndens arbetsutskott resonerade fram sig till i förra veckan. Skolan i När kommer inte att läggas ner ett år tidigare än planerat. Därmed får engagerade ortsbor möjlighet att realisera sina planer om en friskola från och med höstterminen år 2008, som kan avlösa den kommunala. Ett plötsligt beslut om nedläggning redan nu till sommaren, med besked bara en dryg månad innan lovet, hade sannolikt förstört alla sådana möjligheter.
På detta sätt visar den borgerliga majoriteten att man inte med plötsliga omsvängningar vill slå undan benen för dem som tar egna initiativ för hemortens framtid. Jag vet inte om den föräldragrupp som driver När friskolas intresseförening kommer att gå i land med den uppgift de föresatt sig. Jag vet inte om skolverket kommer att ge klartecken i december. Men jag vet att de nu får chansen att pröva sina idéer. Jag vet att de inte behöver känna sig överkörda och motarbetade. Och de får möjligheten att utöva det inflytande över sin egen situation, och sina barns skola, som de ville ha.
När man fattar beslut med så stora konsekvenser, som barn- och utbildningsnämnden gjorde i går, så är det viktigt att ingen känner sig lurad.