LEDARE
Sommaren är här och med den kommer två klassiska väckarklockor, nämligen förbudet mot trädgårdsbevattning med slang för abonnenter anslutna till regionens vattenledningsnät och algblomningen i Östersjön. Väckarklockor därför att de belyser bristen på rent dricksvatten och Östersjöns allt sämre hälsotillstånd.
Tillgången på friskt vatten är grundförutsättningen för allt liv och det gäller såväl grundvatten som sjö- och havsvatten.
Torra, nederbördsfattiga somrar och snöfattiga vintrar blir förmodligen vanligare i framtiden och enligt vissa uppgifter så är det bara nederbörden under tiden oktober till april som fyller på grundvattennivån. Under sommarhalvåret tar växtligheten upp allt regn direkt. Kanske borde sparsamheten vara större också under övriga delar av året?
Därför är det märkligt att vi inte kommit längre när det gäller alternativa lösningar på vattenanvändning, vilket kan resultera i att vi i framtiden måste prioritera olika användningsområden.
Ska vattnet användas i hushållet till dusch och matlagning eller till biltvättar och bevattning av fotbollsplaner och gräsmattor?
Egentligen behöver en människa bara 50 liter vatten per dygn för att dricka, laga mat, tvätta och sköta personlig hygien. I västvärldens industriländer förbrukar vi dock flera hundra liter vatten per person, men då använder vi också rent dricksvatten till biltvättar, bevattning, industriprocesser med mera.
Ännu är inte bevattningsförbud utfärdat för denna sommar, men när det väl kommer bör naturligtvis också fastighetsägare med egna brunnar följa förbudet. För det är ju trots allt samma grundvatten som finns där nere under gräsmattan. Ibland kan man nämligen få höra kommentarer som ”jag kan vattna på, för vi har egen brunn”. Precis som om Regionen hade ett grundvatten och enskilda fastighetsägare ett annat!
När det gäller vårt omkringliggande hav har redan de första rapporterna kommit som varnar för kraftig algblomning framöver. Många kommer att få en aha-upplevelse vid den sörjiga badstranden, men när det blir höst och vinter så glöms frågorna lätt bort och allt återgår till det ”normala” med ökat bilåkande och utsläpp. För att vara lite raljant känns det faktiskt som det är ”mycket snack och lite verkstad” kring denna viktiga miljöfråga.
Men vi kan inte bara lägga över ansvaret för Östersjöns räddningsarbete på politikerna. Alla medborgare måste ta sitt ansvar och bli klimatsmarta i vardagen, för det kommer en ny badsäsong även nästa sommar.