Fryst skatt på boende
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De borgerliga fick kritik från många ekonomer och Skattebetalarnas förening att de ville ta bort fastighetsskatten, då de tyckte det var viktigare att sänka inkomstskatterna. Men det finns en hetsig opinion mot fastighetsskatten, trots att den finns i alla europiska länder och är en självklar finansieringsdel av varje lands välfärd. De 30 miljarderna ger lika mycket som alla barnbidrag eller hela rättsväsendet med alla poliser, domare och kriminalvårdare.
Fastighetsskatten är en viktig inkomstkälla för välfärden, men genom att värdet av många fastigheter har stigit, så ökar skatten trots att procentsatsen är den samma. Att en del, exempelvis på Fårö, Sudret och i Visby innerstad får betala mer i skatt beror inte på en höjning av skatten, utan på att husens taxeringsvärde har ökat. Ägarna har blivit rikare, men de kan inte plocka ut värdestegringen förrän de säljer huset. Därför fryser nu finansminister Pär Nuder skattens nivå för alla fastigheter de kommande åren.
Sveriges ekonomi går nu jättebra. Rekordhög tillväxt, låg inflation och löntagarna har genom ansvarsfulla löneavtal fått reallöneökningar, så deras köpkraft har ökat. Det ända som hotar den utvecklingen är direktörernas giriga bonusjakt, som kan föda allt starkare löneökningskrav i kompensation från löntagarna. När nu Sveriges ekonomi går så bra tycker regeringen helt riktigt att de inte behöver ta ut mer i fastighetsskatt. Därför fryses uttagit på nuvarande nivå. De nya taxeringsvärdenas skattehöjande effekt genomförs inte.
Den socialdemokratiska regeringen har tidigare genomfört både dämpningsregler och begränsningsregler, så att de som har låg inkomst, men hus i attraktiva områden som stigit i värde, inte ska drabbas så hårt att de inte har råd att bo kvar. Ibland låter det som alla fastighetsägare löpte risken att tvingas sälja på grund av höjda taxeringsvärden, men det lär röra sig om några tiotals procent av alla fastighetsägare. Och dessa skyddas av begränsningsregler. De borgerliga är fortfarande väldigt oklara om hur de ska finansiera sänkningarna av fastighetsskatten. Blir det sämre ränteavdrag eller högre reavinstskatt vid försäljningen? Eller vem ska betala de 30 miljarder kronor som försvinner ur statskassan om de borgerliga avskaffar fastighetsskatten?
Det är ett bra besked, som Pär Nuder ger alla boende att fastighetsskatten fryses på nuvarande nivå och inte höjs som effekt av de nya taxeringsvärdena. Det gynnar alla boende. Både de rika som har hus på Sudret, Fårö och Visby innerstad, men det gynnar också alla med låga inkomster som har hus på dessa områden. Frysningen ökar möjligheterna för fler att bo kvar i familjehuset. Och detta utan att välfärden hotas genom urholkade statsfinanser, som de borgerligas förslag riskerar att leda till.