Fulsverige

Foto: JOHAN NILSSON

Politik2008-08-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vindkraftsbranschen är otålig. Man tycker att det tar för lång tid att få tillstånd att bygga vindkraftverk. Därför bör staten ta och kapa av ett antal led i tillståndsprocessen, menar man. Det handlar då förstås om protesterna hos dem som inte vill ha vindkraftverk inpå knuten, eller de myndigheter som ser att natur- eller kulturvärden är hotade.
Attityden är inte lite fräck. Möjligheten att sätta sig till motvärn mot fula vindkraftverk finns av en anledning. Vi lever trots allt i en demokrati där olika intressen skall få säga sitt. Och visst, vindkraften är politiskt gynnad. Men det betyder inte att man bara kan smälla upp saker hur som helst.

Samma inställning märktes när det var dags för 3G-masterna som skulle upp över stad och land. När lämpliga områden skulle tas i anspråk kunde samma trista mentalitet som under exproprieringens gyllene dagar göra sig gällande hos stat och kapital. Inget fick stå i vägen för tekniken.
I Aftonbladet satte för några dagar sedan krönikören Anders Westgårdh fingret på något som märks allt tydligare men sällan sägs öppet: Sverige har blivit fulare. Det svenska landskapet som tidigare präglades av öppna fält, välvårdade markgränser och pietetsfullt arrangerade småstäder håller på att förvandlas till något helt annat. Hur och tomter står halvt eller helt förfallna, busksnår tar över i varje hörn och mörk skog täpper till allt mer av utsikten. "Många orter är jävligt ruffiga och naturen är så jävla övervuxen" är hans grova sammanfattning.
Det är svårt att argumentera mot Westgårdh. Hans egen förklaring är också trolig; att vi inte längre har särskilt många djur som betar ute och att kommunerna inte ids lägga ned så mycket pengar på att hålla standarden uppe. Och till det skall ju då läggas den storskaliga förstörelse av platser och perspektiv som 3G-master och vindkraftverk innebär.

Någonstans måste alla dessa företeelser ses i sitt sammanhang. För de upplevs ju onekligen som en helhet, åtminstone av den som företar en resa genom landet. Och svaret på frågan varför vi skall acceptera det kan inte vara dessa ständigt luftiga hänvisningar till "utveckling" och "ekonomisk nödvändighet". Vindkraftverk är till exempel inte mer utvecklande än andra energikällor; de är politiskt korrekta och det är en annan sak. Och det är inte alls nödvändigt med en EU-dirigerad jordbrukspolitik som belönar sådana dumheter som att lägga jord i träda.
Sverige blir faktiskt bara fulare. Det är en sanning som förtjänar sitt officiella erkännande, inte minst inom den politiska sfären där mycket gjorts för att driva denna utveckling i fel riktning.