Fyra svåra år för jobbpolitiken

Politik2010-08-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Bibeln talas det om sju svåra år. För Sveriges del har det varit fyra långa, och mestadels skakiga, år under statsminister Fredrik Reinfeldts (m) styre. Det var en mycket respektingivande och självsäker man som år 2006 sade till det svenska folket att han år 2010 skulle utvärderas på hur han hanterat sysselsättningsfrågan.

Var är Reinfeldts utvärdering?
Det börjar sannerligen bli dags för den utvärderingen nu. Dessvärre är det inga sköna resultat.
Självfallet beklagligt för Fredrik Reinfeldt personligen eftersom det undergräver hans trovärdighet, men framför allt beklagligt för vårt land som helhet; arbetslöshet är ett av de mest destruktiva tillstånd som kan drabba ett samhälle och arbetslösheten har inga vinnare.
Fredrik Reinfeldt förefaller inte ha samma uppfattning; hade han haft det, skulle han förhoppningsvis ha agerat annorlunda. Fredrik Reinfeldt utlovade sturskt fler jobb, men jobben har blivit färre.
Utanförskapet (detta bedrägliga begrepp!) skulle minska, men hur man än räknar, kommer man inte ifrån att utanförskapet tvärtom har ökat. 70 000 fler personer befinner sig nu i utanförskap, jämfört med år 2006.

Ej rätt kompetens
Trots rådande massarbetslöshet (skräckinjagande 9,5 procent av arbetskraften står utan arbete) misslyckas så mycket som vart femte rekryteringsförsök på grund av att arbetsgivaren inte hittar personal med rätt kompetens. Ändå står Fredrik Reinfeldt med armarna i kors och vägrar hårdnackat att tillföra nödvändiga resurser till arbetsmarknadsutbildningar; sug på den "arbetslinjen", designad av det så kallade "nya arbetarpartiet". Inte nog med det: som en följd av Fredrik Reinfeldts sysselsättningsfientliga politik har 25000 arbeten försvunnit i offentlig sektor, och detta oavsett driftsform. Som salt i såren i ett land med historiskt hög arbetslöshet, ökar också behovet av ekonomiskt bistånd (socialbidrag) i så många som åtta av tio svenska kommuner. Var så god: här har det svenska folket ett tvättäkta bidragsparti i all sin prakt!

Rejäla satsningar krävs
Det socialdemokratiska alternativet till Fredrik Reinfeldts snudd på obefintliga sysselsättningspolitik är solklart. En dynamisk arbetsmarknad kräver rejäla satsningar på utbildning, trygga försäkringar som säkrar rehabilitering och snabb återgång i arbete, och investeringar som föder nya jobb.
Sverige förtjänar full sysselsättning; inget annat duger! När Fredrik Reinfeldt nu ska utvärderas i sysselsättningsfrågan bör konsekvensen vara den som hade drabbat varje projektanställd: "tack, men arbetsgivaren (det svenska folket) är icke nöjd med utförd arbetsinsats och avslutar härmed samarbetet".