LEDARE
Hur miljön runt omkring oss ser ut är inte enbart en fråga om funktion. Miljön påverkar både hur vi tänker, känner men också hur vi agerar. Det handlar inte bara om kvalitén på luften i våra skolor, även om det är otroligt viktigt för att kunna koncentrera sig och lära sig något. Det handlar om hur det fysiskt ser ut i våra skolor och på andra offentliga och halvoffentliga platser, speciellt när det kommer till barn och ungdomar.
I en otrevlig och oinbjudande miljö vill ingen vistas. Då kan man fråga sig varför till exempel socialkontorens samtalsrum, där socialsekreterare möter barn och unga, ibland mer liknar förhörslokaler än en plats för trygga möten. Organisationen Maskrosbarn, som är här i Almedalen, har också ställt den frågan och tagit initiativet att försöka ändra på det.
Maskrosbarn en ideell förening som arbetar med att bland annat förbättra villkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar och/eller mår psykiskt dåligt. Med projektet Pimp my Soc åker de runt om i landet och ”pimpar”, fräschar upp och inreder socialkontorens samtalsrum.
Tanken bakom projektet är att personer som känner sig välkomna har lättare att prata, speciellt om det är något som är svårt att berätta. Funktionalism än nämligen inte allt. Bara för att det finns ett bord att samlas kring och en stol att sitta på betyder det inte att det inbjuder till samtal.
Fler borde ta efter Maskrosbarns idé. Skolan till exempel. Att ha ”en god miljö för lärande och utveckling” som det står i läroplanen för grundskolan är inte sterila omgivningar med nedklottrade skåp där elever sitter på golvet för att det inte finns några andra alternativ. I klassrum och grupprum är det samma sak. Pinnstolar och vita sjukhusväggar är inte den bästa inspirationen för varken arbete eller lärande. Det behövs lite omtanke om den fysiska skolmiljö och att inte underskatta en bekväm soffa.
Alla skolor har självklart inte det här problemet med det krävs lite ansträngning för att skapa trevliga miljöer som bjuder in till spontana möten och kunskapsutbyten. Det sker inte av sig självt i långa korridorer kantade av förvaringsskåp vars enda syfte är att ta dig från klassrum till klassrum.
Hur vi agerar är mycket beroende av hur omgivningen ser ut. Vissa beteenden uppmuntras av hur det ser ut runt omkring. Är omgivningen trygg är det lätt att känna sig trygg, om den är inbjudande är vi mer benägna att öppna upp. Men på en stel och kal plats vill ingen vistas någon längre tid. Det borde läggas mycket mer energi på att skapa miljöer som passar den verksamhet där barn och unga är, inte bara miljöer som är funktionella.