Gammal politik i ny förpackning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Detta märktes inte minst vid Socialdemokraternas ekonomisk politiska seminarium i tisdags där den ekonomisk politiska talesmannen Thomas Östros presenterade hur man ska tackla arbetslösheten bland unga. Ungdomsarbetslösheten har seglat upp som en av Almedalens politiska snackisar där alla och envar presenterar sitt förslag till lösning på problemet; måndagen bjöd på Folkpartiets lärlingslöner, idag presenterar Alliansens ungdomsförbund sin syn på frågan.
Östros inledde med att berätta att man minsann lärt av 90-tals krisen och, likt en arbetsmarknadspolitikens Jan Björklund, nu betonade att både rätt och plikt behövs på arbetsmarknadsområdet.
Spänningen höjdes i salen, var det måhända de Nya Socialdemokraterna som skulle adressera åhörarna? Nej, enligt Östros stavas socialdemokratins lösning på ungdomsarbetslösheten Jobbstart för unga, en reform som innebär att den unge ska få insatser från dag ett i form av utbildning, praktikplats och subventionerade jobb.
Det kan låta bra med utbildning och praktikplats men i praktiken är det ytterligare en arbetsmarknadspolitiskt åtgärd som föreslås. Här kan Östros falla tillbaka på en gammal socialdemokratisk tradition; att sätta unga i åtgärder som ett sätt att hålla nere arbetslöshetsstatistiken har varit Socialdemokraternas paradgren de senaste 15 åren.
Tror verkligen Thomas Östros på allvar att en ungdomsarbetslöshet som bitit sig fast på skyhöga nivåer inte är av strukturell natur? Vad är det som säger att sossarnas politik ska lyckas denna gång ( om olyckan är framme i valet nästa år) när historien visar att de misslyckas gång på gång att lösa arbetslösheten bland Sveriges ungdomar?
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder ska leda till att unga får riktiga jobb. Har Du hört den förut?