Gammalt vin i nya kärl
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Här kan mindre lokala näringar spela en avgörande roll. För vitaliteten i de mindre orterna är det livsavgörande att tillvarata den lokala potentialen. Ett exempel på en sådan näring är gårdsförsäljning av alkohol. Det är något som, i likhet med försäljning av lokalproducerade grönsaker, korv och bröd, går att utveckla. Jordbruksminister Eskil Erlandsson vill att Sverige ska göra som grannlandet Finland och låta gårdsförsäljning av vin bli en del av systembolagets monopol.
Det har varit svårt för alliansen att enas kring alkoholpolitiska frågor, kristdemokraterna och folkpartiet är starkt emot ett uppluckrande av monopolet medan moderaterna och centern inte ser några hinder för att tillåta gårdsförsäljning. När man inte kunnat enas kring denna fråga borde det vara en bra kompromiss att låta enskilda gårdar bli filialer till det lokala systembolaget. På så sätt säkras monopolet, medan nya verksamheter tillåts växa fram.
När det gäller vinmarknaden kan man se tecken på att situationen också i andra europeiska länder håller på att förändras. I det stora producentlandet Frankrike börjar allt fler kinesiska företag att köpa in sig i de stora vindistrikten. På sikt torde det bli allt vanligare att en lokal produkt ägs av intressenter som kommer från vitt skilda håll i världen. Men vad gör det med varumärket i förlängningen? Att dricka ett Bordeauxvin som till största del ägs av ett kinesiskt klädföretag, ger det samma upplevelse som ett helägt franskt vin?
Det går inte att tro att städer och det som man kallar för tillväxtregioner allena ska bidra till ett lands mångfald. Och inte heller ska man inbilla sig att det som sker i huvudstaden är representativt för hur svenska folket lever och tänker.
Att kinesiska företag köper in sig i franska vingårdar må vara ett franskt dilemma, men vi kan för egen del se till att de gårdar som finns i Sverige får tillfälle att ta tillvara på sin potential så att lönsamheten av verksamheten stannar inte bara i det egna landet utan i bygderna.
Det är lätt hänt att tappa fotfästet i den samtida jakten på allt större marknader. De globala möjligheterna gör att vi ibland tenderar att blicka längre bort än nödvändigt. Om vi behåller åtminstone ena foten kvar i den svenska myllan har vi bättre förutsättningar för att hålla liv i delar av landet som inte är stadsanknutna - men som faktiskt också i hög grad är Sverige.