Går den att stoppa?

Politik2006-12-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Naturgas är det minst farliga fossila bränslet som påverka klimatet. Men likväl är naturgas ett bränsle som kommer att bidra till att klimatförsämringen fortsätter. Och när Europas länder använder naturgas, så innebär det att de skjuter den nödvändiga energiomställningen framför sig och förlänger de farliga utsläppen, som påverkar klimatet.
Ur den synpunkten är den planerade gasledningen i Östersjön, som ska förse Europa med gas, helt fel miljömässigt. Det är möjligt att den också är fel miljömässigt i Östersjön genom sin existens på botten och det är möjligt att det negativt påverkar miljön att lägga ner den. Själva gasledningens miljöpåverkan är dock antagligen inte större än de el- och fiberoptikkablar som vi redan har lagt ner och som vi kommer att lägga ner i Östersjön.
För att få alla tillstånd som krävs enligt internationell rätt, så måste bolaget göra genomgripande miljökonsekvensbeskrivningar. Dessa blir offentliga under nästa år. Jag skulle bli förvånad om de visar att miljöriskerna är så stora att de inte kan lägga ner gasledningen. Och jag tror att ingen regering i länderna runt Östersjön kommer att ha skäl nog att säga nej. Kan den svenska regeringen ens säga nej till det kontrolltorn, som planeras.
Några hållbara säkerhetspolitiska skäl verkar inte heller finnas och storpolitiskt handlar det om att knyta ihop Ryssland med Europa och EU. Genom det ömsesidiga beroendet av varandra undanröjs orsakerna till krig. Det är EU:s grundidé och det gäller också gasledningen. Möjligen skulle det gå att alla länder runt Östersjön kan utnyttja gasledningen för ett övervakningssystem, som håller koll på alla fartygsrörelser. Ryska marinen ska ju inte bevaka gasledningen, då ledningen är privatägd av ett tysk-ryskt bolag.
I fortsättning måste gotlänningarna, Gotlands kommun, de svenska myndigheterna inklusive den svenska regeringen bevaka att alla miljökonsekvenser beaktas och att den viktiga försiktighetsprincipen sätts i högsta rummet. Sedan måste Sverige hålla fast vid sin linje att inte använda naturgas, utan påskynda sin omställning till miljövänliga bränslen.