Går det att kombinera stentäkt och vatten?

Politik2007-02-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En enig kommunstyrelse yttrade sig i förra veckan över Nordkalks ansökan om ny kalkstenstäkt i Bunge. En komplex fråga där vi försökt att balansera olika intressen. Stenindustrin har en stor betydelse för sysselsättningen på norra Gotland samtidigt som en grundförutsättning för fortsatt utveckling är att vi klarar vattenfrågan och därför har vi begärt ytterligare kompletteringar från företaget i den frågan.
Som jag ser det måste ansträngningar göras för att hitta lösningar så att en fortsatt produktion kan kombineras med att man klarar vattenförsörjningen på norra Gotland. Naturintressena anser vi i kommunstyrelsen att man kan klara med de åtgärder som är föreslagna.
Vattenfrågan på norra Gotland är problematisk och därför vill vi också att man utreder om det vatten som pumpas ur en eventuell täkt kan användas för vattenförsörjning ungefär på samma sätt som sker vid en täkt i Finland. Från Nordkalks sida är jag också ganska övertygad om att de inte kör igång en investering på över 300 miljoner om de inte är säkra på att man löser vattenfrågan, det är kanske vår bästa garanti i det här fallet.

Bokslutet
Kommunens bokslut för 2006 är nu klart och slutar på mycket positiva 71 miljoner. Bakom detta resultat ligger mycket kraft och engagemang från medarbetarna inom kommunens olika verksamheter. Det är mycket pengar kan man tycka, men motsvarar ungefär två procent av omsättningen i kommunen. Och ser man sen till vad som döljer sig bakom siffrorna är ekonomin inte så stabil som det kan tyckas. Det är en hel del engångshändelser som påverkar resultatet även 2006, bara reavinster vid fastighetsförsäljningar uppgår till 52 miljoner.
För de närmaste åren ser också ekonomin sämre ut än enligt tidigare beräkningar. En aktuell prognos visar att skatteintäkterna beräknas minska med cirka 50 miljoner mot beräknat 2007. En bidragande orsak till det är att befolkningen minskar. Vi måste nu fortsätta jobba målmedvetet för att möta de utmaningar som kommer och högprioriterat är insatser som handlar om att göra Gotland attraktivt så att fler väljer att flytta hit. Ökad befolkning betyder ökat skatteunderlag, 1000 fler personer innebär cirka 60 miljoner mer i skatteintäkter

Sopplunch
Jag var i fredags med på Svenskt näringslivs sopplunch där de bjudit in Björn Jansson, socialdemokratiskt oppositionsråd, för utfrågning. Det man kan konstatera är att det finns en samsyn i många frågor vilket är bra när vi i alliansen nu lägger mer fokus på näringslivsfrågorna för att förbättra näringslivsklimatet på ön.
Björn Jansson sa också att han inte kände någon oro för bostadsbyggandet vilket ju känns bra. Vid förra fullmäktige däremot så ondgjorde sig två socialdemokrater över alliansens bostadspolitik. En av dem drog slutsatsen att det kommer att bli minskat bostadsbyggande framöver och en drog slutsatsen att det bara blev gräddhyllor byggda.
Skönt att veta att socialdemokraternas gruppledare i vart fall har en sundare inställning när det gäller framtida bostadsbyggande på Gotland.

Gotlandstillägget
Jag tog initiativ till att bjuda hit Leif Zetterberg, statssekreterare på näringsdepartementet, för att diskutera Gotlandstillägget. Det blev en bra första träff med representanter för näringslivsorganisationerna och företagare.
Gotlandstillägget kom till 1976 som en tillfällig lösning att utjämna fraktkostnaderna. Alla speditörer som kör frakt till och från Gotland har idag rätt att ta ut en extra "skatt" på alla sina transporter i Sverige för att täcka merkostnaderna för Gotlandstrafiken. Ändå ser vi i vissa fall stora skillnader i kostnader för transporter till Gotland jämfört med samma sträcka i övriga Sverige. Frågan man då måste ställa sig är ju om de extra pengarna som tas ut för att täcka merkostnaderna fullt ut kommer Gotland till del?
Därför känns det bra att näringsdepartementet nu tar i denna fråga så att vi kan få en långsiktig hållbar lösning. Leif Zetterberg uttryckte också tydligt att ambitionen är att Gotlandstillägget skall bort och ersättas med något annat och att det kan behövas budgetmedel för det. Målet är att skapa konkurrensneutralitet mellan gotländska företag och företag på fastlandet så att våra företagare på Gotland inte skall behöva känna oro för orättvisa fraktkostnader.

Ansvarskommittén
Jaha, då har nu förslaget om mellan sex och nio regioner i landet kommit. Ett av argumenten är att samordna de statliga myndighetsgränserna men också att decentralisera makt till de folkvalda i regionerna.
Undrar om de helt glömt att de folkvalda i Gotlands kommun redan idag har ansvaret för regional utveckling?