Arbetsförmedlingen (AF) skickar tillbaka tre miljarder till regeringen för att regelverket hindrar dem från att utnyttja dem till att hjälpa arbetslösa tillbaka i arbete. Då förstår man varför AF uppfattas mer som kontrollanter än som arbetsförmedlare.
Det visar dessutom att regeringen, på de sex år de har regerat, inte förstått arbetsmarknadspolitiken. Istället hyllar de sig själva för de Rut-, Rot- och andra reformer de skapat och backar upp det med siffror som experterna sågar. Med en arbetslöshet på åtta procent kan man inte säga att man har lyckats.
Värre på Gotland
På Gotland är siffrorna än värre, och med alla varsel och nedläggningar som gjorts under 2012 kan man undra hur vi ska klara oss här. Kalkindustrin, som sysselsätter upp mot 1 000 personer, kan inom 25 år vara nedlagd. Ännu snabbare om Nordkalk får nej i Bunge.
Jag är så oerhört glad att jag fått en anställning idag när läget ser så illa ut. I dagens Sverige betyder ett arbete mer än trevliga arbetskamrater, stimulerande arbetsuppgifter och hög lön. Det är arbetsgivarens marknad och det gäller att godta villkoren, även om de inte är vad man hoppats på.
Men jag är nöjd med arbetsplatsen och det välkomnande jag har fått där, och det är nog det viktigaste idag, viktigare än att gå med a-kassa och av regeringen räknas som tärande.
Men Gotland måste försöka få hit fler arbetstillfällen. Vi har naturen, lugnet, låg brottslighet och bra livsmiljö för både barn och vuxna. Bostäder går att få om man söker sig en bit utanför Visby, men då krävs det att kollektivtrafiken fungerar.
Åretruntjobb behövs
När ska vi få se en arbetsmarknad på Gotland som inte övervägande siktar på turismen? Vem vill ha ett arbete som ger tre månaders anställning och nio månaders arbetslöshet? För så ser det ut för många ungdomar idag, och den som anser att turismen är det vi ska bygga vår arbetsmarknad på är fel ute. Det är åretruntjobb vi behöver.
Pigge Werkelin har många intressanta idéer om färjetrafiken, även om jag inte tror på bussar från Fårösund och Burgsvik med direkttransport på färjan. Hur ska dessa bussar finansieras när kollektivtrafiken inte lönar sig idag?
Intressantare är gasfärjorna. I januari sätts den nya gasdrivna färjan Viking Grace in i finlandstrafiken. Med sina 225 meter och 2 800 passagerare är hon större än gotlandsbåtarna.
Med betydligt mindre skadliga utsläpp är Viking Grace banbrytande i Östersjön. Gasleveranser sker via AGA:s terminal i Nynäshamn och det finns tankutrymme för både tur och returresan.
Snabbheten avgörande
Det går att höja farten till 28 knop utan att utsläppen ökar särskilt mycket. För vår arbetsmarknad är det avgörande om vi kan få behålla de relativt snabba båtresorna till Stockholmsområdet och gärna göra dem ännu snabbare. Med gasdriften finns det en bra chans att realisera det och även hålla nere biljettpriserna.
Det är bara med snabba leveranser som Gotlands arbetsmarknad kan hävda sig mot storstäderna. Alternativet är sämre.