Gasledning illa för grannsämjan

Politik2007-03-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Företaget Nord Stream, som vill bygga en 1 200 kilometer lång gasledning genom Östersjön och förbi Gotland, är inte intresserat av att diskutera en alternativ sträckning på land. Det spelar ingen roll att det blir tiotals miljarder kronor billigare att bygga på land. Om det är bättre för miljön är också likgiltigt. Det framgick då Nord Streams vd Matthias Warnig besökte Stockholm, ett besök som skildrades i en artikel i gårdagens GA.
Varför har Nord Stream kedjat fast sig vid Östersjöalternativet? Hartwig sade:
- Låt mig vara helt klar. Våra aktieägare har under flera år undersökt och investerat i nya vägar för att leverera gas från Ryssland till Europa. Slutligen beslutade de att bygga en pipeline på Östersjöns botten. Och vi i bolagets ledning har fått det klara mandatet att bygga en sådan ledning. Vi har inget mandat att analysera några andra vägar.

Vilka är dessa mäktiga icke namngivna aktieägare? Majoritetsägare i Schweizregistrerade Nord Stream är den ryska, huvudsakligen statsägda, energijätten Gazprom. Gazprom, och därmed även Nord Stream, är således verktyg i Vladimir Putins verktygslåda för maktpolitik.
Det är rysk utrikespolitik som ligger bakom beslutet att dra en gasledning förbi Rysslands grannländer direkt till Tyskland och till den västeuropeiska energimarknaden. När Ryssland på ett enkelt sätt kan strypa sina energileveranser till en kund, utan att en annan kund drabbas, så ökar också Rysslands makt på bekostnad av grannländernas oberoende.

Så det är inte konstigt att Nord Stream inte har något "mandat" från ägaren att överväga alternativa sträckningar. Det innebär inte att Sverige och andra länder som är berörda av gasledningen stillatigande behöver acceptera vad Putin har bestämt sig för.
Inför den miljökonsekvensbeskrivning av gasledningen som måste göras innan Nord Stream kan få klartecken, så har flera myndigheter, däribland Naturvårdsverket, begärt att även andra dragningsalternativ för gasledningen skall utvärderas. Nu säger Nord Stream att företaget inte har det mandatet från sina ägare.

Är inte oviljan att redovisa alternativen tillräckligt skäl att stoppa gasledningen? Om min granne vill dra en ledning genom min bakgård så kan han väl få göra det. Om inte ingreppet är för stort och om det inte finns några alternativ. Och om han frågar snällt.

Men om samme granne inte ens frågar själv, utan skickar sin hantverkare, vad svarar man då? Kanske frågar jag hantverkaren om inte ledningen kan dras någon annanstans än genom min bakgård. Om hantverkaren då svarar att han "inte har något sådant mandat" från min granne, ja då knackar jag på hos grannen och talar om för honom var han kan stoppa sin ledning.