Gasledningen blir kanske inte av
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bland deltagarna märktes Finlands utrikesminister Ilkka Kanerva, Georgiens minister för konflikthantering David Bakradze, Estlands president Toomas Hendrik Ilves (som föddes i Sverige och växte upp i USA) samt utrikesminister Carl Bildt. Samtliga representerade endast sig själva. Under lördagsmorgonen tog de två sistnämnda sig tid att svara på frågor över en kopp kaffe.
Samtalet fokuserade på utvecklingen i Ryssland. På den militära upprustningen och vad som av många uppfattas som ett växande behov av nationell självhävdelse. Hur mycket har detta att göra med det stundande valet? Bildt påminner om att Rysslands ekonomi hade en näradödenupplevelse 1998, som de tog sig ur. Och sedan dess har läget förbättrats. De är nu inne i en högkonjunktur. Livet i Ryssland är bättre än någonsin, bättre än vad de flesta ryssar kunnat drömma om, och det är bara naturligt att en sådan utveckling väcker en viss stolthet. Sedan finns det också en otrevlig sida av det där, påpekade han, och det kan delvis ha med valet att göra. Valrörelser lockar inte nödvändigtvis fram det bästa i människor.
Så småningom gled samtalet naturligtvis in på Nord Stream och ledningen på östersjöns botten. Den som skall leverera rysk gas till tyskarna. Både Bildt och Hendrik Ilves förstår oron i Polen och Baltikum. Man ber dessa länder offra sitt nationella egenintresse för ett "högre gott", som är Tysklands och Rysslands nationella självintressen. Och man gör detta med en retorik som får en att tänka på Molotov-Ribbentrop-pakten. Tyskarna och ryssarna har inte gjort sin historieläxa och det är klart att det väcker känslor.
Ilves påpekar att det också kan finnas juridiska frågetecken kring ledningen. Här kan man dra paralleller till konflikten mellan Netscape och Microsoft. Det är problematiskt ur ett konkurrensperspektiv om Ryssarna äger både gasen och infrastrukturen.
Dessutom väcks allt fler frågor kring Rysslands förmåga att leverera så mycket gas som de lovar. Bildt påpekar att Blue Stream, som leder rysk gas till Turkiet under Svarta Havet, ännu inte opererar på full kapacitet (målet är att så skall ske 2010). Ryssarna behöver bygga ut och modernisera sina gasfält om de skall kunna möta efterfrågan. Framförallt handlar det om att exploatera gasfälten i norr, inte minst Stockman, som ligger en bra bit ut i Barens hav. Det är världens största naturliga gasfält. Att man inte börjat exploatera det förrän nu, trots att det upptäcktes för nästan 20 år sedan, säger något om hur svåråtkomlig gasen är. Hela utbyggnaden kommer att bli en extremt dyr och teknikkrävande process.
Det här kan betyda att gasledningen blir försenad, menar Bildt. Jag får intrycket att det kanske till och med kan betyda att den inte blir av.