Ge och ta för en stark opposition

Har Moderaterna betalat bäst i de borgerligas köpslagan? Gör Mats-Ola Rödén (FP) Lena Celion (M) till oppositionsråd idag?

Har Moderaterna betalat bäst i de borgerligas köpslagan? Gör Mats-Ola Rödén (FP) Lena Celion (M) till oppositionsråd idag?

Foto: Krister Nordin

Politik2010-11-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunstyrelsen har haft sitt sista sammanträde med Alliansen i majoritet. Det har gått bra för Gotlands kommun trots att vi varit nere och dippat i en internationell lågkonjunktur. En tillbakablick på de fyra åren av alliansstyre är ganska intressant. Att Centerpartiet varit den dominerande aktören i samarbetet mellan de fyra partierna kan väl knappast vara någon hemlighet. Det parti som kanske oftast råkade falla mellan stolarna var väl KD, som visserligen lyckades provocera in ett beslut om vårdnadsbidrag i det kommunala beslutsmaskineriet. Men när moderpartiet på riksnivå efter ett misslyckat val nu lämnar denna sin enda hjärtefråga återstår knappt någonting. Det lär inte hjälpa Sacrédeus och andra religiösa mörkermän om man byter namn till något som appellerar till Familjens parti.
Folkpartiet på lokalplanet gjorde en bra valrörelse - i vart fall om man talar om kommunvalet. Riksdagsvalet var kört redan innan start. Efter att offentligt basunerat ut inre splittring på grund av personliga motsättningar, valde de trogna liberala väljarna att kryssa förbi huvudkandidaten till förmån för den man litade mer på. Möjligheten att erövra ett fyllnadsmandat var lika avlägset före som på valdagen trots trosvissa påståenden i alla tillgängliga media. Partiet behöll sina fyra mandat i fullmäktige vilket kan sägas vara ett gott resultat under givna förutsättningar. Nu gäller det för dessa fyra med sina ersättare att under de närmaste fyra åren ge järnet och visa att en liberal politik håller i längden.
Moderaterna gjorde ett bättre val. Såväl på lokal- som riksplanet. När det gäller de gotländska politikernas framtoning var det nog Hoffstedt som framstod som den som skulle kunna ge Gotland ett nytt ansikte i riksdagen. Revolutionären Rolf K. hamnade mycket snabbt i den politiska härdsmältan i riksdagshuset. Insåg det snabbt och valde att kliva av. Men hann ändå med att göra en hel del nytta i skuggan av de stora frågorna.
Nu gäller det att argumentera med skärpa mot den rödgröna alliansen under de närmaste fyra åren. Det torde inte vara någon tvekan om vem som kommer att besätta oppositionsrådsposten. Här är det fråga om ge och ta - för att bilda en stark opposition som motpart till en vänsterpolitik, som hittills inte redovisat några ekonomiska hållbara alternativ.
Centerpartiet kommer ha svårt att släppa rollen som ledargestalt i den gotländska politiken. Redan nu ojar man sig över att de övriga i alliansen nyktrade till i en del frågor, och bland annat såg till att ett illa genomarbetat parkeringsförslag i Visby i sista stund förändrades till det bättre. Grunden ska vara att ett fungerande trafiksystem i första hand baseras på det säsongsrelaterade behovet, och inte främst att tillföra snabba inkomster till tekniska förvaltningen. I slutspurten väckte man så förslaget om ett nytt Parthenon på Hällarna som skulle utgöra ett ståtligt blickfång när gästerna anlände via havet till vår ö. Snabbt in - snabbt ut. Gav nog inga röster kan tänka. Nu lägger alla i samförstånd fram ett mer sansat förslag på en idrottshall på ett annat ställe och tänker vidare kring badhuset.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet lämnar jag därhän. Men undrar om någon skaffat en vit pannbindel märkt med en uppstigande sol att fästa kring pannan på den tilltänkte ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden. En obligatorisk prydnad för den kamikazepilot som japanerna skickade iväg i Stilla Havet på ett till synes omöjligt uppdrag under andra världskrigets sista dagar.
Vi går in i en ny tid - den ser ut att bli riktigt spännande .