Ge ungdomar en fot in
AKTIVT SÖKANDE. 23-årige Timmy Broström, Slite, besöker Arbetsförmedlingen varje vecka och söker jobb hemifrån så gott som dagligen. Han är en av öns cirka 300 öppet arbetslösa ungdomar.
Foto: Petra Jonsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att lägre anställningskostnader också leder till fler jobb må låta självklart men alla håller inte med. De sänkningar av arbetsgivaravgiften för ungdomar som alliansen redan genomfört fick hård kritik från oppositionen. Samtidigt är det omistligt att åtgärden gett effekt. Idag, mitt under rådande finanskris, är ungdomsarbetslösheten enbart snäppet högre än 2006. Sossestyre i högkonjunktur innebar 25 procents arbetslöshet, ungefär samma som idag. Under 2007 låg siffran klart under tjugo procent.
Trots framgångarna ligger Sverige fortfarande i botten jämfört med andra EU-länder. Därför är det bra att centerpartiet fortsätter att ta upp frågan. Med avstampsjobben tas steg i rätt riktning. De flesta västländer har olika sorters lärlingssystem som snabbt kan leda in ungdomarna på arbetsmarknaden. Forskningen visar dessutom att dessa system fungerar väl.
Samtidigt finns det många frågetecken kring centerpartiets avstampsjobb. Framförallt saknas restriktioner som hindrar missbruk av den nya anställningsformen. Oseriösa arbetsgivare skulle kunna sätta avstampsjobben i system genom att enbart anställa ungdomar till rabatterat pris. När tolvmånadersgränsen närmar sig sägs de upp och nya "lärlingar" kan tas in. Av denna anledning är lärlingssystem i andra länder ofta behäftade med olika restriktioner, som att reglera hur många lärlingar företagen får anställa. Så undviks ett alltför frikostigt utnyttjande.
Avstampsjobb må vara bra men tar inte itu med grundproblemen på arbetsmarknaden. Tillsammans med hus-avdrag, sänkta arbetsgivaravgifter för särskilda grupper, nystartsjobb med mera bidrar den nya reformen till en arbetsmarknad där undantag från lagarna är mer regel än undantag.
Tyvärr saknas det en politisk kraft som arbetar för mer omfattande förändringar av arbetsrätt och skattesystem. Istället för att gå till botten med de systemfel som stänger ute ungdomar diskuterar de politiska partierna olika sätta att lappa och laga i det system som finns. Med alltfler särregler och undantag skapar man en regeldjungel där staten styr och ställer över marknaden. I längden är det ohållbart.