Geab:s vd borde tänka stort
Geab och Cementa borde omgående köra i gång ett samarbete kring energi, miljö och teknikfrågor. Om Geab:s vd Anders Mårtensson drev ett sådant projekt i Slite skulle det vara att tänka stort, samarbete och framtida.
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hela resonemanget påminner om slutpläderingen vid klimatmötet i Köpenhamn natten till lördagen. Fredrik Reinfeldt sammanfattade klimatkonferensens resultat med orden: så här ser världen ut.
Nutida värld består av länder som fortsätter i en uråldrig ekonomisk retorik, länder som vägrar samarbeta och länder som inser att vi står inför en utplåning av låglänta områden i världen och kanske en evig naturkatastrof.
Nydanande miljö och energitänk
När Anders Mårtensson uttalar sig, tänker jag att så här ser Gotland ut. Geab:s vd är tyvärr ingen Maria Wetterstrand som omgående tänker konstruktivt för att finna lösningar. Anders Mårtensson har inga visioner.
Han kör i uråldriga ekonomiska hjulspår och har uppenbart ingen förmåga att samarbeta med andra stora företag på orten. Ingen förmåga att inse att man kan ändra riktning på besöksnäringen genom att ligga före i forskning kring energi och teknikutveckling och samla och ställa ut den på en plats som gör att folk tar sig till just denna plats.
Varför, jo för att den är unik för sina framtidsvisioner kring både små och storskalig utveckling av nya tekniker kring miljö och energitänk i en nydanande anda som skulle kunna göra sig gällande i så väl utvecklingsländer som industriländer. Om Cuba, Venezuela och Bolivia var utvecklingsländernas bakåtsträvare vid klimatkonferensen, så är Anders Mårtensson Gotlands nuvarande bakåtsträvare vad beträffar framtida företagsutveckling. Om Anders Mårtensson i stället åkt till Köpenhamn och lyssnat på alla idéer som kommer fram genom frivilliga initiativ och NGO:s kring energisparande och med detta och Vattenfalls dåliga rykte i ryggsäcken tvärvände och i stället byggde upp ett teknikcentrum för energi i Slite, var så säker att folk skulle strömma dit.
Med nytänkande i Slite!
Varför går så många studiebesök till Hattstugan i När, tror du Anders Mårtensson? En ytterst liten näring, men en näring som inbjuder till frågor i andra företag? Varför tror du Sverige exporterar åldringsvård, rehab etc till länder i hela världen och vad genererar detta i sin tur av företagsutveckling kring samma frågor? Mängder. Lyft dig i håret, inte till Visby. Visa att du är en ung driftig vd med nytänk på den plats du befinner dig, nämligen Slite.
Vad du, Anders Mårtensson, inte tycks inse är att all form av industridesign och teknikutveckling genererar en väldig mängd nya företag som söker sig till en tydlig kreativ näring, ytterligare företag sugs in som i en strömvirvel till ett sådant företag, det vet man idag. Så många möten under EU-kommissionen denna höst har behandlat detta ämne, hur flera stora tekniska näringar skall bli kreativa och nydanande.
Rovaniemi har lagt beslag på tomten och drar en halv miljon turister till orten bortom ära och redlighet. Du kan lägga beslag på ovannämnda utvecklingsstrategi.
Energi, miljö och teknikcentrum
Geab/Vattenfall och Cementa/Heidelberggruppen, det sistnämnda, som påstår sig också vara ett miljöföretag, borde omgående köra i gång ett samarbete kring just energi, miljö och teknikfrågor.
Tänk er att göra ett teknik och resurscentrum med olika former av designutställningar inte bara på föreslagna Länna gård som står tomt, utan nere i själva brottet vid stora vägen.
Folk skulle strömma till av nyfikenhet och uppleva en storartad satsning mitt i det brutala, råa kalkbrottet på samma sätt som en musikupplevelse i Dalhalla gör. Tänk stort, tänk samarbete, tänk framtida.