Ger kvotering en vitalisering?

Politik2009-11-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att diskutera vitalisering av politiken, det måste vara rätt på en politisk ledarsida. Jakob Bolin och Håkan Ericsson talar för en idé från SSU. Tydligen röstade s-kongressen för att en tredjedel av "de valbara" på listorna skall vara under 35 år. Med fler unga i politiken skulle ungdomarna blir mer intresserade. Hans Söderberg ifrågasätter om det är bra med kvotering.
Bolin missar en sak. Genom personvalet har alla platser på en lista blivit "valbara". Det såg vi exempel på i senaste kyrkoval. Där var det dock bara förstaplatsen som påverkades av personkryss. Med genomfört personval skulle vi kanske få se större förändringar gentemot det som partiledningen vill. Det är i alla fall en början.

Personval är bättre
Söderberg har tungt vägande invändningar mot kvotering. Det är inte rätt att någon skall få politisk makt främst på grund av sitt kön, sin ålder, sitt yrke, sin position i samhället eller annat sånt egentligen ovidkommande.
Viktigt i ett demokratiskt val måste vara att jag kan rösta på en representant för mig, som jag känner till och har förtroende för. Det är mitt argument mot all slags kvotering och för genomfört personval. Jag hoppas att det är omedvetet, men Bolin företräder den numera självklara föreställningen att människor blir mindre värda ju äldre de blir. Pensionärer är egentligen värdelösa. När man fyller 65 år, då bör man, senast, lämna alla förtroendeposter.
I den socialdemokratiska fullmäktigegruppen hittar jag fyra ålderspensionärer bland ordinarie ledamöter. Det handlar då om partiets främsta företrädare, som varit det i årtionden. Kanske känner även de att de sitter på nåder?

Äldre har också varit unga
Fyra av 24 alltså, en sjättedel. Med SSU:s argumentation borde det vara sex. Det är 17 år från 65 tills den genomsnittliga livstiden är slut, också det en fjärdedel av den tid man har rösträtt (ungefär). Bolin menar att ingen "har större kunskap och klokhet" angående ungdomars frågor än just ungdomar.
Nåja, vi äldre har också varit unga. Vi har barnbarn och barnbarnsbarn. Vi intresserar oss lika mycket för barnomsorg och skola som 30-åringarna. Däremot har ungdomarna aldrig varit gamla. De har ingen aning om hur livet ser ut för de äldre. Dessa vet betydligt mer om vård och omsorg, två av kommunens tunga uppgifter. Det är möjligt att Bolin så småningom kommer att inse att tekniska nämnden gjorde barnen i Visby en tjänst när Bussiga kortet avskaffades.
De mår bättre och blir friskare av att gå eller cykla till skolan. Att röra sig mycket i barndomen är livsviktigt för hela deras framtid. Om sen föräldrarna saboterar genom att skjutsa i alla lägen, så är det inte politikernas fel. Arbeta i stället för mindre biltrafik på våra gator!

Ute bland allmänheten
Nej, jag är ingen förespråkare för kvotering. Vill bara visa på vilka följder det blir om man drar ut såna resonemang. Jag tror på bättre kontakter mellan folket och deras valda företrädare. Det som verkligen är fel, det är politiska makthavare som sitter i ett elfenbenstorn och aldrig visar sig ute bland allmänheten.
Den som vill bli "valbar" måste ställa upp när aktuella frågor diskuteras. Då lär väljarna känna dem som de sen skall rösta på i valet. Och också kunna ställa till svars för hur de agerar som beslutsfattare.