Ger sänkt a-kassa och höjd avgift några fler jobb?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många har reagerat starkt på detta besked och fackföreningsexpeditioner har blivit nerringda.
Varför då, undrar jag? Den borgerliga högeralliansen gjorde ingen hemlighet under valrörelsen av att de tänkte göra just det här.
Många varningar
Visserligen lindades det in i att "reformen" skulle ge mera jobb, men ändå. Är verkligen folk så naiva att de inte trodde att man tänkte genomföra det här?
Eller är det så illa att man inte lyssnade, eller ville inte lyssna på fackföreningarna och socialdemokraterna när de varnade för just det här?
Man ville inte lyssna när borgerliga företrädare öppet sa att det var en del i deras program för arbete i Sverige. Eller lockades man så av den utlovade tusenlappen i skattesänkning att man glömde avgiftshöjningen?
Vill försvaga facket
Det är så dags att vakna nu när verkligheten har kommit ikapp oss.
I realiteten är höjningen av a-kassan ett försök att slå undan benen för fackföreningsrörelsen. Ju fler medlemmar som säger upp sitt medlemskap, desto enklare blir det att försämra kollektivavtalen.
Inga medlemmar på en arbetsplats, inget kollektivavtal och inga rättigheter för de anställda. Vaxholm och salladsbaren i Göteborg är bara första steget i att försämra, och helst ta bort, kollektivavtalen.
Fortsatt utanförskap
Sen kan man undra när jobben ska komma egentligen. Nedskärningarna kommer nu, men var är de nya jobben?
De långtidssjuka och arbetslösa får ingen del av skattesänkningen (inte pensionärerna heller) men de får till viss del betala avgiftshöjningen. Och så länge det inte finns tillräckligt med jobb får de finna sig i en viss standardsänkning.
När kommer jobben till de där 1,5 miljonerna du sa var utanför arbetsmarkanden i valrörelsen, Fredrik Reinfeldt?