Givande möten på nya jobbet
Förebyggande hälsovård som att man motionerar, äter rätt, dricker måttligt, fimpar och i övrigt lever ett sundt liv ger minskade sjukvårdskostnader och framför allt minskat lidande.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I förra veckan träffade jag Polens ambassadör, Adam Halacinski, som avlade visit på Gotland och ville passa på att påminna om vilken stor och intressant marknad Polen kan vara för Gotland.
Kvinnors företagande starkt
Inte minst sett ur det perspektivet att Polen påverkades av den ekonomiska krisen i relativt liten utsträckning och därför är fortsatt köpstarka, oavsett om det gäller ny miljöteknik eller delikat mat.
Kanske en marknad för fler gotländska företag att etablera sig på och kanske mer greppbart när nu Exportrådet öppnat kontor här på Gotland?
På tal om företag har jag haft förmånen att bevista så väl Kvinnors företagande-dagen som Företagardagen, båda lärorika för mig och nyttiga då jag kunnat stifta bekantskap med många eldsjälar i det gotländska näringslivet.
Det gläder mig oerhört att fler och fler gotländska företag börjar sträva mot att gemensamt öka Gotlands dragningskraft (istället för vart företag för sig) och i ännu större utsträckning sträcker ut handen till varandra, och på sikt växer tillsammans. På Företagardagen talades det om att varje trakt behöver sin dynamo, som driver på utvecklingen; visst känns det fantastiskt att vi på Gotland har flera starka dynamor?
Dynamor behövs också ifråga om folkhälsa och efter ett seminarium om folkhälsa den här veckan, är jag än mer övertygad om vikten av det förebyggande arbetet.
Det kan inte nog poängteras hur mycket vi har att vinna på att se till att så många människor som möjligt motionerar, äter rätt, dricker måttligt, fimpar och i övrigt lever sunda liv.
Mindre pengar och sjukdom
Hälsoekonomen Inna Feldmann visade på förbluffande resultat av folkhälsoinsatser; som exempel rejält minskat antal hjärtinfarkter och strokes och därmed minskade sjukvårdskostnader och framför allt minskat lidande.
Inna Feldmann poängterade att det som väl de flesta av oss säkerligen förstår, men inte alltid verkar förmå omsätta i handling, nämligen att det förebyggande arbetet - livsstilsförändringar - är en av de mest avgörande faktorerna för att vi över huvudtaget ska ha en chans att klara den välfärdsutmaning vi står inför.
Den rödgröna avsiktsförklaringen känns plötsligt än mer angelägen att snarast förverkliga! Förebyggande arbete är en god investering och både billigare och bättre än "plåster" när skadan redan är skedd.
Avslutningsvis kan det vara på sin plats att helt kort kommentera den följetong i svenska medier som Socialdemokratins kris kommit att bli. Jag har full respekt för Mona Sahlins beslut att inte kandidera för omval.
Jag ser fram emot arbetet med att finna en ny partiledare och gemensamt inom rörelsen landa ideologiskt, väl förankrat i vår samtid.
Dock är det för mig oundvikligt att se det hela ur ett genusperspektiv: hade mediedrevet varit lika blodtörstigt, tonläget lika högt, om Mona Sahlin istället hetat Magnus?