Glada äldre är friskare

Politik2007-01-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Normalt tar jag inte in debattartiklar undertecknade med signatur, men jag gör ett undantag med "Medborgare". Då kan jag fortsätta mitt resonemang om de äldres rätt till att ha kul. Tyvärr har "Medborgare" missuppfattat mitt syfte en del.
Jag tror inte att äldreomsorgens politiker och tjänstemän diktatoriskt bestämmer allt över de äldre. De äldres vilja och önskan respekteras väldigt långt. Men jag vill spränga gränserna en bit då det gäller de äldres möjligheter till sociala kontakter, bryta isoleringen och ha kul.
Jag har nämligen hört en del exempel där äldres önskningar avslagits av som jag tycker fördomsfulla och felaktiga skäl. "Medborgare" har helt rätt i att det går att överklaga dessa beslut, men då gäller det att tjänstemännen direkt informerar om detta och att det finns ett klart motiverat beslut.
Det är inte bara jag som tror att om de äldre ges möjligheter till ett rikt socialt liv, så är de friskare, gladare och mår över lag bättre. Friska, glada äldre innebär inte bara hög livskvalité för de äldre och deras anhöriga. Det sparar också sjukvårdskostnader. Hur många äldre blir inte sjuka fysiskt och psykiskt i onödan och anlitar sjukvården mer än om de vore glada, lyckliga och hade många sociala kontakter. Sjukvård och psykvård är alltid dyrare än hemtjänst.
"En skattefinansierad verksamhet måste rimligen ha sina begränsningar.", skriver "Medborgare". Jovisst, men jag diskuterar hur skattepengarna prioriteras. I fler kommuner och från pensionärsorganisationen PRO driver man idén om flexibel hemtjänst. Om mängden bistånd från hemtjänsten bedöms, så kan sedan de äldre och hemtjänsten komma överens om hur den ska utnyttjas. Om man hoppar över städning en dag och istället går på travet, så ska det vara helt i sin ordning. Om man struntar i disken en dag och istället går på restaurangbesök på kvällen istället, så borde det också vara möjligt. Jag är övertygad om att hemtjänstens duktiga personal kan organisera sitt arbete efter de äldres önskemål, om bara utrymme ges för flexibel användning av hemtjänstens insatser.
Jag tycker att när vi har en bra hemtjänst med allt större andel av utbildad personal, som går in för sitt jobb med engagemang och värdigt bemötande mot sina äldre, då har vi råd att använda denna resurs för att ge de äldre ett rikare socialt liv.
Särskilt på Gotland borde det finnas gott utrymme ekonomiskt inom äldreomsorgen för ett mer flexibelt utnyttjande av hemtjänstens kapacitet. Förra ordförande Björn Jansson har ju skapat en synnerligen god ekonomi inom äldreomsorgen. Nu borde finnas utrymme och brett politiskt stöd för att höja kvalitén på äldreomsorgen. Inför en flexibel hemtjänst, som ger de äldre större frihet till självvalda sociala kontakter med stöd och ledsagning efter behov från hemtjänsten. Det gör jobbet roligare för hemtjänsten och livet rikare för de äldre.