Glänsande jippo öppnar börsen

Politik2013-10-21 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Dagens nedladdning av musik via internet får mig att tänka på en jul i början på 60-talet. Min bästa kompis och granne hade fått en rullbandspelare i julklapp och jag en ny grammofon. Hela jullovet tillbringade vi sedan med att spela in musik från skivor eller radio på den nya bandspelaren.

Tekniken var enkel. Bandspelarens mikrofon ställdes framför grammofon- eller radiohögtalaren och på pojkrumsdörren satt en stor skylt med texten ”Stör ej, inspelning pågår”. Ibland var det någon som missade skylten och öppnade dörren mitt i en låt, eller också passerade ett jetplan över hustaket på väg in för landning på den närbelägna flygflottiljen. Då var det bara att backa bandet och börja om. Om det här föll under någon kopieringslag vet inte jag, men man kan konstatera att fenomenet var det samma då som nu, det är bara tekniken som utvecklats.

Under det senaste året har jag haft anledning att göra några dagsresor till fastlandet med båt och då företrädesvis mitt i veckorna. Det är något speciellt med själva båtresan dessa dagar under lågsäsong. Brukar vara runt 200 passagerare, vilket av naturliga skäl ger en lugn och stilla stämning på ett fartyg som rymmer 1 500 passagerare.

Man kan läsa lite, sova en stund, se på filmen, äta, eller bara låta tankarna sväva fritt. Tror att det skulle vara en bra affärsidé för Destination Gotland att sälja en ”avstressningsdag på sjön”. Tänk själv: Avresa vid sjutiden på morgonen, frukost, mobilfritt, förmiddagskaffe, lunch och hemma igen vid tvåtiden på eftermiddagen med vändande båt

Drygt sju timmar till lite eftertanke och vila för några hundralappar. Billigare än många så kallade stresskurser där någon svindyr konsult berättar det som nästan alla ändå redan vet!

Efter naturkatastrofen i Haiti för några år sedan genomfördes ett gigantiskt insamlingsarbete med mycket positivt resultat. Samma engagemang fanns efter tsunamin i Thailand för snart tio år sedan. Nu kommer rapporter om att insamlingarna inom olika organisationer till befolkningen i det konfliktdrabbade Syrien går trögt. Krigssituation råder och miljontals människor är hårt drabbade och speciellt alla barn.

Varför är givmildheten inte lika stor nu? Är det för att Syrien inte är ett känt turistland? Ja den frågan kan man verkligen reflektera över. Precis som det är svårt att inte fundera över varför det måste till glänsande jippon för att öka givmildheten. Tänker på senaste Världens Barn-insamlingen.