Globaliseringen berör också oss på Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I vänsterkretsar har ju till och med globaliseringen blivit något av ett skällsord, vilket jag tycker är mycket märkligt med tanke på att globaliseringen i grunden är ett sätt att solidariskt sprida välståndet i världen.
Blockad i Vibble
Nästan alla delar av det gotländska samhället berörs av globaliseringen. Ett tydligt exempel är den tvist som blåst upp kring det polska byggföretaget Zojax som just nu uppför lägenheter i Vibble. Striden handlar i grunden om vi kan hålla särskilda villkor på den svenska arbetsmarknaden för löntagarna. Eller om Sveriges löntagare skall konkurrera fritt med övriga EU (och världen) liksom de flesta andra branscher redan har tvingats att göra, vilket lett till stora och ibland brutala strukturomvandlingar.
Denna frågeställning har verkligen inget givet svar! Därför är det bra med en utredning som stakar ut Sveriges väg i en globaliserad värld.
Djurparken i Alskog
Det är med sorg jag konstaterar att djurparken i Alskog nu är nedlagd. Jag har varit kontaktad som politiker i ärendet, men har endast kunnat hjälp till med lite tips och kontakter. Ibland känner man sig liten och hjälplös som politiker!
Företagsekonomiskt är en djurpark en mycket svag affärsidé, vilket har varit grundproblemet i alla år. Här förloras fyra välbehövliga arbetstillfällen på landsbygden men framförallt så mister sydöstra Gotland en stor turistattraktion.
Här finns verkligen plats för nya friska initiativ och idéer!
Khao Lak
Helgens bokläsning blev Pigges bok "Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak" vilket är en ohygglig historia på flera sätt. Ett djupt tragiskt familjeöde men också ett tragiskt misslyckande av det svenska välfärdssamhället att bistå sina medborgare när de som mest behöver det.
Jag kan inte låta bli att skämmas för hur regeringen hanterade den situationen, Sverige borde kunna bättre än så!
USA
Jul- och nyårshelgerna har sina traditioner i vår familj. Huvudidén är att jag gör så lite som möjligt. Jag sköter ladugården och resten av tiden så umgås vi inom familjen.
På juldagen vid 19-tiden så ringer jag mitt årliga samtal till min värdfamilj i USA, där jag bodde när jag jobbade och pluggade "over there" 1987-88. Vi avhandlar allt från odlingsåret till världspolitiken, en given höjdpunkt på julen för min del.
Ett litet men konkret exempel på att globaliseringen faktiskt slår igenom ända ned på personnivå.