Gnäll inte på förskolans planeringsdagar

Politik2013-08-19 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dyrt, krångligt och kommuner som inte ger den service föräldrarna har betalat för. Så beskrivs det faktum att de flesta av landets förskolor håller stängt för planering två till fyra dagar om året, i en TT-artikel som nyligen publicerats i många tidningar.

Reaktionerna visar att många blir upprörda över planeringsdagarna. Missnöjet handlar om ekonomi ? att föräldrar inte vill förlora arbetsinkomst och anser sig ha betalat för heltäckande barnomsorg ? men det förekommer också småsinta kommentarer om att förskoleverksamhet inte borde kräva någon planering och att personalen är "bortskämd". Dessutom menar vissa att planeringsdagarna är en kvinnofälla, som hindrar mammor från att göra karriär.

Många verkar behöva en repetition av basfakta: Oskyddade samlag kan leda till graviditet. Graviditeter som fullföljs leder till barn. Barn innebär ett enormt ansvar för föräldrarna. Föräldrar har det yttersta ansvaret för sina barn under 18 år, och de flesta föräldrar lever ett ganska annorlunda liv efter att barnen kommit, jämfört med hur de levde innan.

Vissa arbetsgivare önskar säkert att alla anställda vore barnlösa, för att slippa krångel med vab, föräldraledigheter och förskolans planeringsdagar. Men även sådana arbetsgivare behöver repetera basfakta: Politiker och näringslivsföreträdare talar ofta om sin oro för den demografiska utvecklingen, då allt fler äldre i framtiden ska försörjas av allt färre i arbetsför ålder.

Om människor slutade att föda barn kanske det skulle vara skönt för arbetsgivarna på kort sikt, men det skulle skapa elände på längre sikt.

Har då inte de gnällande föräldrarna rätt i att de betalar för förskolan och därför borde slippa planeringsdagar?

Nej, till största delen är det skattebetalarna som betalar förskoleplatsen. En kommunal förskoleplats kostade i genomsnitt 123 600 kronor per år 2011. En familj betalar på grund av maxtaxan aldrig mer än 15 120 kronor per barn och år. Klagomål över att förskolorna trots höga kostnader stänger några dagar per år borde alltså komma från skattebetalarna, inte från de mycket subventionerade föräldrarna.

Vad gäller de karriärister som inte kan ta ledigt för att förskolan har planeringsdag finns möjlighet att anlita barnpassning med Rut-avdrag.

Men de flesta föräldrar är inte så oumbärliga på sina arbeten att de inte kan vara lediga för att förskolan håller stängt ett par dagar om året. Om det vore så skulle vab vara ett okänt fenomen.

Att förskolan finns och låter föräldrar förvärvsarbeta i trygg förvissning om att barnen har det bra är något vi ska vara tacksamma för. Men på samma sätt som sjuka barn inte får komma till förskolan är det rimligt att förskolepersonalen får planera sina verksamhet under några få dagar.

Föräldrar som gnäller över att förskolan håller stängt några få dagar på ett år har en förvriden syn på hur ansvaret för barnen fördelas mellan familj och samhälle. Alternativt har de snöat in så hårt på regeringens arbetslinje att de även skulle vilja avskaffa semestrar och helger.