God lärmiljö på Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inför denna framtidsbild går barn- och utbildningsförvaltningen ut med ett brett dialogmaterial, som alla hushåll fick i fredags. Där ges en mycket bra faktabas att utgå ifrån. Där tas ett helhetsgrepp och fokus är att diskutera fram vad som är god lärmiljö på Gotland. Hur säkras alla elevers rätt till likvärdig utbildning och en god arbetsmiljö för personalen.
Jag tycker det är ett föredömligt sätt att föra ut viktiga förändringar i det gotländska samhället till dialog med gotlänningarna. Under veckan kan alla intresserade höra mer om läge och möjligheter runt om på ön. Alla gotlänningar har möjlighet att sätta sig in i elevutveckling, att vi har många mycket bra skolor, där nästan alla lärare är behöriga. Och att resultatet från öns skolor är i nivå med riket. Men hur ska vi bli ännu bättre?
Det handlar om en översyn, inte ett nybygge av skolan på Gotland. På grund av elevminskningen måste diskussionen tas om hur små skolor kan bli utan att både elever, föräldrar och personalen blir lidande. Utrymmesmässigt innebär elevminskningen att fram mot 2012 skulle exempelvis alla barn på Sudret rymmas i skolan i Hemse. Är det önskvärt och ger det bästa möjliga lärmiljö för eleverna på Sudret? Nu är inte elevminskningen bara ett landsbygdsproblem. I Visby försvinner 500 elevplatser inom fem år. Hur ska det påverka Visbys skolor.
Till denna helhetsbild kommer också friskolornas påverkan. Växer de och föräldrar väljer dem, kanske fler kommunala skolor måste läggas ner. Och hur kommer den borgerliga kommunledningens vilja att sänka skatten öka trycket på att lägga ner skolor. Kommer skattesänkningen att kosta ytterligare tre-fyra skolor.
Jag hoppas det blir många som deltar i den dialog, som barn- och utbildningsförvaltningen bjuder in till om framtidens skola på Gotland. Fokus ligger på att skapa bästa möjliga lärmiljö för eleverna, inte bevara varje nuvarande skolhus. Säkert blir det stor enighet om att satsa på färre, större enheter, som får rejält med resurser så alla elever får undervisning efter behov. Då kan våra utmärkta kommunala skolor bidra till att locka hit barnfamiljer från fastlandet. Den kommunala skolan på Gotland måste skryta mycket mer om hur bra den är!