Goda avsikter, märkligt förslag
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I onsdags gick remisstiden ut för moderaternas förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för vissa tjänsteföretag. Det rör sig om en sänkning från 32 till 10 procent. Tanken är att skatterabatten skall skapa nya arbetstillfällen inom bland annat restaurang- och hotellbranschen.
Det är utmärkt att regeringen försöker göra något åt arbetsgivaravgifterna. De tillhör de samhällsekonomiskt mest skadliga skatterna. Inte minst eftersom de bidrar de till arbetslösheten genom att slå in kilar mellan tillgång och efterfrågan.
Dessutom är arbetsgivaravgifterna dolda. De redovisas för det mesta inte på lönebeskedet. Många vet inte hur höga avgifterna är. Eller så tänker man sig att avgiften dras från arbetsgivarens vinst och inte från lönen. En förenklad bild, minst sagt.
Den bristande transparensen är ett demokratiskt problem. Men den är sannolikt också orsaken till att avgifterna alls finns. Det var genom arbetsavgifterna och den likaledes osynliga momsen som socialdemokraterna kunde byta bort folkhemmet mot högskattesamhället på 60-talet.
Därför är en sänkning av arbetsgivaravgiften inte bara angelägen i arbetet för fler jobb. En sänkning är också principiellt viktig.
Ändå kan man inte låta bli att tycka att Anders Borgs förslag är ganska märkligt. Till att börja med skapar det uppenbara tillämpnings- och gränsdragningsproblem. Vilka branscher skall omfattas av rabatten? Och vilka skall undantas?
Föga förvånande har förslaget mött motstånd bland företrädare för branscher som inte får ta del av rabatten. Orättvist, tycker många.
Folkpartiets Cecilia Wikström, som är vice ordförande i riksdagens kulturutskott, kritiserade nyligen Borgs förslag för att undanta kultursektorn. Genom att begränsa skattereduktionen till vissa branscher ökar Anders Borg sitt inflytande på ett otillbörligt sätt, menar Wikström, som påpekar att Borg har "maktambitioner" även på försvars- och miljöpolitikens område.
Dessutom skulle en skatterabatt för kultursektorn kunna innebära så många som 2500 nya jobb. För att inte tala om en rikare kulturscen.
Men hennes perspektiv är för smalt. Problemet är inte att just kultursektorn missgynnas av moderaternas förslag. Problemet är snedvridningseffekten av att vissa branscher gynnas på andras bekostnad, oavsett vilka.
Snedvridning följer med alla riktade skattereduktioner. Och riktade skattehöjningar.
Lösningen är sänkta arbetsgivaravgifterna för alla. Alternativt en generell momssänkning. Lika regler för alla. Inget krångel och inga orättvisor. Bland annat Företagarförbundet har varit inne på den linjen.
Med en sådan reform skulle Borg dessutom tvätta av sig teknokratstämpeln. Se här, kan han säga, vi har en ideologi trots allt.