Google, google på skärmen där...

Politik2010-01-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Google, google på skärmen där - säg mig vad som sant är...
Så låter det på många håll runt om i moderna hem, skolor och arbetsplatser. Vi har vant oss vid en sökmotor som kostnadsfritt förser oss med information om allt som existerar, från filosofier och abstrakta fenomen till handfasta råd om trädgårdsskötsel och öroninflammationer.

Ingen tycks minnas hur världen och livet fungerade innan internet skötte det åt oss, inte ens de som levt större delen av sina liv utan persondator och sökfält tycks övertygade om att det gick att arbeta, leta information och upprätthålla relationer före "www". Och tilltron till att varje fråga har sitt svar på Google är stark.
Det är skrämmande.
Inte för att utveckling och ny teknik i sig är något man behöver vara rädd för. Men för att konsekvenserna av att inte minnas hur ett liv och en verklighet utan en förlängd musarm ser ut, gör oss dubbelt sårbara.

När Carl Bildt skriver på SvD Brännpunkt om hur Sverige som spetsnation inom it ska vara drivande i utformandet av den elektroniska yttrandefriheten är det utifrån ambitionen att utveckla friheten för människor.
Och den frihet som internet möjliggör är förvisso stor och viktig att värna, men att den också har konsekvenser tycks alltför ofta komma som en överraskning. Inte minst här i vårt land, där upprörda Facebook-användare kallar på polis när de blivit "lurade" genom att gå med i diverse grupper som sedan ändrar innehåll.

Vi befinner oss i ett skede där vi på allvar börjar se de negativa konsekvenserna av en alltför naiv syn på vad internet kan åstadkomma. Och nej, internet kommer aldrig att kunna stifta den varaktiga fred mellan människor som samma människor inte själva skulle kunna åstadkomma i det nät-fria livet. Trots att många tycks hysa sådana världsomvälvande förhoppningar.

När regimer som Kina kritiseras är det främst för att de inte har samma syn på frihet som vi har (som plötsligt spelar mindre roll när vi är på jakt efter den billigaste elektroniken, vitvarorna eller kläderna). Med hjälp av ett fritt internet skulle man möjligen kunna sticka de små hål i ballongen som så småningom möjliggör ett annat typ av samhällsklimat, kanske friare, också i Kina. Men det handlar fortfarande bara om ett verktyg. Som i likhet med alla andra verktyg lätt blir till ett vapen, i fel händer.

Friheter som med en knapp-tryckning eller en bruten uppkoppling kan omintetgöras, är inte verkliga friheter. Därför är det viktigt att inte glömma vad som fanns före internet och Google och vilka andra verb än googla vi under hundratals år begagnade i strävan efter kunskap, frihet och fred.
De svar som vi är i allra störst behov av finns dessvärre inte på nätet.