En av de största missgynnade grupperna på arbetsmarknaden idag är kvinnor. Kvinnor arbetar i störst utsträckning i ofrivilliga deltider, VAB:ar oftare än män och tar ut nästan 80 procent av all föräldraledighet. Det är ett enormt kompetenstapp för samhället och ett enormt inkomsttapp för kvinnorna i fråga. Det är ohyggligt naivt att tro att marknaden kommer att lösa det här problemet av sig självt, den vägen har vi försökt med och det den har bevisligen inte gett några resultat. Nej, här behövs politisk initiativförmåga.
Politiken måste sätta ramar och peka ut en riktning för det jämställda samhället. Det händer inte automatiskt, det kräver kamp. Naturligtvis är inte det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen inte grunden till patriarkatets grepp om vårt samhälle, snarare ett symptom. Och botemedlet är en feministisk politik.
Ett viktigt steg för att nå en jämställd arbetsmarknad är att jämna ut uttaget av föräldraförsäkringen mellan föräldrarna – men också att göra föräldraförsäkringen mer flexibel inför olika familjesituationer.
Ett första steg är att, med politiska medel, få ett mer jämställt uttag. Detta kan utformas på olika sätt, men målet måste vara att uttaget av dagar i föräldraförsäkringen blir jämnt. Konsekvenserna av att kvinnor tar ut 78 procent av föräldraledigheten är bland annat att kvinnor oftare arbetar ofrivillig deltid, får markant sämre löneutveckling, och svårighet att få fäste på arbetsmarknaden. IFAU visar också att för varje månad som föräldraledigheten delas mer lika ökar kvinnans lön med sju procent.
Föräldrars ansvar för föräldraskapet ska vara individuellt, och ansvaret för föräldraledigheten likaså. Givetvis ska också ensamstående föräldrar tilldelas hela föräldraförsäkringen. Det måste bli en prioritet att förhindra att vi skapar kvinnofällor i våra offentliga försäkringar. Vi måste välja om våra skattepengar och offentliga försäkringar ska fortsätta belöna en patriarkal könsmaktsordning, som nu, eller bidra till att bryta densamma. Då blir valet ganska enkelt.
Framförallt måste föräldraförsäkringen rustas upp, precis som alla socialförsäkringar. Ersättningen som utgår från föräldraförsäkringen måste höjas så att fler får möjlighet att vara hemma med sina barn utan att de missgynnas ekonomiskt. Det som ofta kallas ”golvet” i föräldraförsäkringen, alltså lägstanivån i ersättningen, behöver höjas till en mer rimlig nivå. För arbetarföräldrar, ensamstående föräldrar, och för de som lever i ekonomiskt utsatta situationer.
Det räcker inte att dutta med att knyta en enstaka månad till per förälder. Det går inte att ducka för att ersättningarna i föräldraförsäkringen måste höjas. Vi behöver höja golvet och tredela föräldraförsäkringen redan under nästa mandatperiod. Inget annat duger.