De illegala vapnen i Sverige måste bli färre. Den tremånads vapenamnesti, som nu föreslås, skulle få bort många vapen från vindar och garderober runt om i landet. Tidigare amnestier har resulterat i tiotusentals inlämnade vapen.
De yrkeskriminellas vapen kommer man sannolikt inte åt. Men vapenamnestin har en annan målgrupp: de som mer eller mindre ofrivilligt kommit över vapen eller ammunition som de inte vet vad de ska göra med. Det händer ju att vapen hittas i dödsbon eller liknande.
Risken finns att många av dessa personer inte vet hur de ska förvara vapen säkert. Följden, om de skulle bli stulna, är att ingen anmäler detta till polisen och att vapnen hamnar i ännu olämpligare händer. Bristfällig förvaring kan också leda till att barn skadar sig.
Den här kategorin vapen måste bort från hemmen och då kan amnestin fungera riktigt bra.
Men förslaget har en stor brist - att det inte ges möjlighet att ansöka om licens för vapen som innehas olagligt.
Anledningen är dels kostnaden för polisen för att ta hand om vapnen i väntan på tillståndsprövning, dels att det skulle skicka en märklig signal om man skulle anses lämplig att inneha vapen man tidigare ägt illegalt.
Resonemanget äger sin rimlighet, men möjligheten att göra lagliga vapen av illegala borde finnas.
Många som ärvt vapen, och nu innehar dem utan tillstånd, vill inte lämna sina dyrgripar till skrotning, så som reglerna för amnestin föreskriver. Det också kapitalförstöring att konsekvent skrota, när det helt säkert finns många fina och värdefulla gevär som skulle kunnat fortsätta att gå i arv eller säljas - men lagligt.