Hur stor skillnad gör 170 kronor i månaden? Utslaget på 30 dagar är det mindre än sex kronor per dag. På ett helt år handlar det om 2040 kronor.
Enligt socialminister Göran Hägglund innebär 170 kronor extra i månaden "stora förbättringar för grupper med små ekonomiska marginaler". Ja, så är det naturligtvis. Har man väldigt ont om pengar är varje tillskott inte bara välkommet utan också viktigt.
Regeringens aviserade höjning av bostadstillägget för de sämst ställda pensionärerna innebär en uppenbar förbättring för en mycket utsatt grupp.
Men med sitt uttalande avslöjar Hägglund indirekt hur illa de sämst ställda pensionärerna faktiskt har det. Om 170 kronor per månad ger en stor förbättring är utgångsläget allt annat än bra. Och då kommer motfrågorna omedelbart: varför har ni inte gjort något förr? Och tycker ni att 170 kronor i månaden är tillräckligt? Inser socialministern vilket armod hans uttalande implicerar?
Cirka 250 000 pensionärer berörs av förändringen. Hela 200 000 av dem är kvinnor. De har arbetat deltid, stannat hemma med barnen och ansvarat för hushållet. Resultatet av gratisarbetet är uteblivna pensionspoäng. Men bland de 250 000 sämst ställda pensionärerna finns också människor som på grund av sjukdom eller handikapp inte kunnat delta fullt ut på arbetsmarknaden.
Pensionärer är, generellt sett, ingen utsatt grupp. Många av dem bor i stora villor och bostadsrätter, och har sett inflationen äta upp det mesta av bolånet. Prisutvecklingen på bostadsmarknaden gör att de har det minst sagt väl förspänt.
Att tala om "pensionärers" villkor eller ekonomiska situation är bedrägligt, på samma sätt som det är bedrägligt att tala om "löntagares" dito. Vårdbiträdet i Vilhelmina har bara anställningsformen gemensam med PR-konsulten i Stockholms innerstad. Det finns rika pensionärer, det finns pensionärer med stabil men måttlig månadsbudget och det finns pensionärer som måste räkna varje krona för att ha råd med mat och räkningar.
Nu lovar regeringen skattesänkningar för samtliga pensionärer år 2013 eller 2014, givet att statsbudgeten är i balans. Socialdemokraterna vill också se sänkt skatt för pensionärer, och hade om de fick bestämma prioriterat det före en restaurangmomssänkning. Förhoppningsvis kan de göra upp med alliansen om detta, innan mandatperiodens slut.
En pensionärsskattesänkning vore välkommen och bör prioriteras, därför att det är önskvärt att fler får behålla mer av sin inkomst. Men glöm för den skull inte bort de sämst ställda pensionärerna. Det höjda bostadstillägget är ett steg i rätt riktning, men också en fingervisning om att ytterligare resurser bör skjutas till.