Göran Persson, mobbning och Januariavtalet

Politik2019-09-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Före detta statsminister Göran Persson, numera ordförande i Swedbank, är på tapeten igen. Många har åsikter om honom men jag måste säga att jag gillade Göran Persson. Han var tydlig och en mycket bra talare, i klass med Olof Palme och det säger väl allt. Bilden av Göran Persson är mycket negativ och han blev utsatt för en personlig nedskrivning i borgerliga media och detta satte den negativ bilden om han som person. Jag gör kopplingen till Olof Palme, han utsattes också för mobbing i media och det piskade upp en hatbild av sällan skådad art. När en socialdemokratisk partiledare/statsminister upplevs som ett hot mot det ekonomiska etablissemangets intressen då slår man till. Det Palme och Persson utsattes för var en form av mobbing. 

Jag minns när Socialdemokraterna på Gotland vann valet 1994 och för första gången skulle få styra Gotlands Kommun så utsattes Jan Lundgren för konstant nedskrivning på Gotlands Allehanda ledarsida. Göran Mattsson var ledarskribent och chefredaktör och han sa till Jan Lundgren efter valet att det var hans uppgift att skriva negativt om Socialdemokraterna under mandatperioden. Göran Mattsson höll sitt ord. 

Även sjukvårdsdirektören Bengt Stålhandske utsattes för en rent osaklig nedskrivning i media under början av 90-talet vilket var oerhört jobbigt för familjen. De gotländska medierna följde slaviskt det läkarna ansåg utan minsta reflektion över sanningshalt och hur det påverkade Stålhandske.

Åter till Göran Persson. Som ordförande för Swedbank kommenterade han bankskatten. Givet att han var kritisk till detta, konstigt vore det annars. Dessbättre lyfte han kommunernas situation och varnade för effekterna av nuvarande kommunalskattesystem och förordade en kommunalskatt som är lika för alla oavsett kommun. Utspelet tolkades av media som att han var kritisk mot den socialdemokratiskt ledda regeringen. Jag skulle nog vilja säga att han kritiserade alla regeringar inklusive den han ansvarade för under 10 år. Men det blir inte lika medialt. Media är som de brukar vara.

Januariavtalet blir allt konkretare i och med regeringens budget för 2020. Jag tillhör de som tycker att Januariavtalet i det stora hela är bra. Kan de fyra partierna genomföra det de lovat så blir det politiska landskapet rejält ändrat efter nästa val och jag tror att det gynnar Socialdemokratin. En del av de borgerliga medierna har det inte lika lätt att attackera Socialdemokratin som de brukar, nu när Liberalerna och Centern står bakom Januariavtalet.