Gotland bättre än riket

Politik2006-06-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I måndags skrev jag om Riksrevisionens kritik av arbetsförmedlingens bristande effektivitet att möta de unga och ge dem jobb, praktik och utbildning.
Riksrevisionens kritik drabbar inte denna verksamhet på Gotland alls, som i riket. Tvärtom verkar det finnas en bra Gotlandsmodell där kommunens Arbetscentrum och arbetsförmedlingens handläggare av ungdomsgarantin och kommunens ungdomsprogram samarbetar mycket effektivt.
Kommunens och arbetsförmedlingens handläggare sitter i samma rum i Arbetsmarknadens hus och servar de unga arbetslösa personligt, proffsigt och effektivt.

65 procent får jobb
Medan riksgenomsnittet i Riksrevisionens kritik låg runt 40 procent av de unga som kommer i jobb efter ungdomsgarantin ligger Gotland på drygt 65 procent, som efter ungdomsgarantin får jobb eller påbörjar studier. Varav merparten får jobb.
Huvuddelen av de som inte går vidare i jobb är de som missköter sin praktik eller flyttar från Gotland.
Genom samarbetet mellan kommunen och arbetsförmedlingen har vi på Gotland en effektiv handläggning för att ge de unga mellan 20 och 24 år jobb eller utbildning. Det sker genom att handläggarna tillsammans med den unge syr ihop den individuella lösning som passar bästa. Praktik ordnas både inom kommunen och i privata företag. Och det leder till att drygt 65 procent av de unga får jobb eller kommer på den utbildning de behöver för att få jobb.
Det goda resultatet beror på det fina samarbetet mellan kommunen och arbetsförmedlingen. Det är lite av Gotsam-samarbete över det hela. Revirstrider är bortblåsta och man försöker så långt möjligt tillfredställa både de ungas och arbetsgivarnas önskemål.

Många sökande till jobben
Problemet är att det finns för få jobb på Gotland, som de unga kan gå in på om de saknar utbildning. Därför är det så viktigt med att återuppta en avbruten gymnasieutbildning eller komplettera de ämnesbetyg som är underkända. Det kan öppna vägen till drömjobbet för den unge.
Ett annat problem är att det finns för få handläggare främst på arbetsförmedlingen. Var och en har för mycket att stå i och då kan de unga komma i kläm.
Därför vore det väl satsade pengar att inrätta fler tjänster på arbetsförmedlingen, särskilt för att stöttade unga så alla får den individuella hjälp de behöver för att komma på rätt köl och hitta sitt jobb.
När väl tjänster utlyses på arbetsförmedlingen, så är det alltid väldigt många kompetenta, som söker jobben. Många är både lämpligt utbildade och det finns många som har den rätta förmågan att uppträde mot alla arbetssökande på ett korrekt och bra sätt.
Det finns alltså på Gotland en samkörd grupp handläggare från arbetsförmedlingen och kommunen. De sitter i samma rum och ordnar individuellt anpassad ungdomspraktik där det kan handla bara om jobb eller halvtid jobb och halvtid studier.
De har goda kontakter med öns alla arbetsgivare och de i sin tur upptäcker allt mer alla former av anställningsstöd som finns, som gör det enklare att anställa en ung människa.

Klara generationsskiften
Många arbetsgivare har också stort intresse av att få in unga för att skola upp dem för att klara det generationsskifte som snart kommer på väldigt många arbetsplatser.
40-talisterna går snart i pension och då gäller det för många företagare att se om sitt hus och plocka in unga som kan ta vid.
Det känns bra att Gotland är bättre än riket på att hand om de unga och få ett bra resultat av ungdomsgarantin.
Det känns väldigt bra att kommunen och arbetsförmedlingen så intimt och effektivt samarbetar om detta och att de därigenom kan ge den individuella hjälp som de unga behöver.
Sedan kan arbetsförmedlingen gärna anställa fler handläggare så alla arbetslösa hinns med.