Gotland behöver entreprenörer
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hårdgranskas Pigge? Själv tycker han det. Andra menar att kommunen ger honom mer svängrum än någon annan. Nu skriver jag inte för att reda ut hur det förhåller sig med den saken. Och själv säger han ju:
- Överklaganden hindrar utvecklingen, men är bra för mig rent egoistiskt. Jag ha så många projekt på gång så om ett hindras kör jag bara vidare med något annat.
Det är inte alla entreprenörer som har det så väl förspänt att de kan arbeta på så bred front. Den idé entreprenören brinner för kan, som för Johan Hellström på Furillen, blockeras av trilskande grannar och en seg hantering från myndigheternas sida. Då är kanske alternativet inte ett annat projekt på Gotland, utan att göra något helt annat på en helt annan plats. Varje gång det händer skadas Gotlands näringsliv, och effekterna sprider sig som ringar på vattnet. Vem tvekar inte inför en djärv satsning, när man ser hur andra som försöker fastnar i kvicksanden?
Till Pigges febrila flerfrontsföretagande utgör de kommunala näringslivsprojekten en bjärt kontrast. Där rör det inte mycket på sig. Den regionala utvecklingsenheten beviljar än det ena, än det andra bidraget, men vad ger det för avtryck på näringsliv och arbetsmarknad på sikt? Gotland Interactive Park framstår som Gotland Inte Så Aktiv Park. Vad har gotlänningarna fått ut? Tja, bland annat en nedlagd tv-kanal och nöjet att utgöra experimentverkstad för digitaliseringen av tv-sändningarna.
Det värdefullaste kommunen kan göra för entreprenörerna är att hindra dem så lite som möjligt, och bara när man har goda skäl. Ingenting är viktigare för utvecklingen än att entreprenörerna får spelrum. Är idén bra, är entreprenören engagerad, så är bidrag en bisak.
Några sidor efter reportaget om Pigge Werkelin fanns annonsen för det nya kommunala projektet "Raka spåret - till ett smidigare Gotland". Där ligger kommunens viktigaste insats för näringslivet.