Nu är vi ute på andra sidan. Det där skitåret 2015 har vi lagt bakom oss. Jag har ägnat mycket av den sista delen av året åt att känna mig less på politik på både EU- och nationell nivå medan jag alltmer kommit att älska lokalpolitiken. Sedan i mars har jag haft äran att kliva in i politiken med all min energi och tid. Under så många år har jag tillbringat arbetstiden i skolan.
Ja, jag erkänner absolut. Jag saknar skolan. Skolan kan vara den vackraste platsen. Där bygger vi gemenskap och relationer. Där ser vi varandra växa och utvecklas, där diskuterar vi kring lärande och kring kunskapssyn, om vad vi behöver utveckla hos våra studerande för att de ska gå ut i världen starka och känna sig viktiga. Sånt saknar jag.
Skolan kan vara så rik på samtal och viktigheter. Så ja, jag saknar.
Samtidigt är jag så överförtjust över att varje dag få lära mig så mycket som jag nu får göra som heltidspolitiker. Lokalpolitiken spänner över så vitt skilda områden. Jag är fortfarande mer oerfaren än de som varit med längre än jag men min iver att lära är stor. Min bild är också att vi verkligen är på väg in i en annan tid där utvecklingen kommer att präglas av gemenskap och delaktighet på ett helt annat vis än idag.
Det var så spännande att höra rapporterna från den stora klimatkonferensen i Paris och hur de där konstaterar att miljövänligt och hållbart inte längre handlar om att skala ner och plocka bort. Idag kopplar vi ihop hållbarhet med tillväxt när vi tänker på hur innovation och utveckling av nya tekniker ger forskning och nya jobb. Så behöver vi tänka framåt runt det mesta, Gotland kan inte vara störst på just något men Gotland kan vara bäst på att skapa förutsättningar för den här typen av utveckling.
Vi kan vara bästa på att skapa förutsättningar för utveckling av miljödriven tillväxt. Vår litenhet med närhet mellan myndighet, region, universitet och näringsliv ger oss unika förutsättningar! Det är ny mark så klart, Region Gotland är ännu inte bäst på att skapa arenan för samarbeten mellan olika aktörer - det är en ny roll som kräver nya arbetssätt, men det är där vi behöver vara.
Där behöver vi också vara för att utöka våra satsningar med EU-medel. EU ställer krav på den här typen av tänkande för sina program och fonder.
Det är bland annat om sådant en lär sig när en är ute och reser och det är bland annat därför det är viktigt att göra det - med tanke på artikel i GA 30/12. Att få ta del av hur andra regioner arbetar med ständig utveckling är lärande och leder till hur jag ser på gotländsk utveckling framöver.
Gotländsk tillväxt och utveckling kan inte se ut som den alltid gjort, vi behöver utblicken för att ligga i framkant.
Så bort med det gamla och låt oss ta för oss av det nya!