Gotland bra för företag

Politik2006-06-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tjänsteföretagen i Sverige har en intresseorganisation, som heter Almega. I senaste numret av deras tidning har de intervjuat direktörerna i två av Gotlands framgångsrika tjänsteföretag. Det är välkända Faktab och dess vd Krister Fingal och Uniguide i Burgsvik och snart i Visby, med dess vd och ägare Anna-Lena Bohm.
Båda tycker att Gotlands folksjäl skapar snabbväxare och att det är många fördelar att driva företag på Gotland. Det är så nära till politiker och tjänstemän och lätt att bilda nätverk för samarbeten. Och så hyllar de högskolan som kan ge dem personal med rätt kompetens. Tidigare har ju kommunens och länsstyrelsens tjänstemän fått kritik av företagarna för att det varit svårt med kontakterna, vilket bidragit till attityden att företagsklimatet är dåligt på Gotland.
Nu hyllar de båda företagarna Fingal och Bohm kontakten med tjänstemän och politiker. Och de har ett mycket gott samarbete med arbetsförmedlingen för att få personal. Och utbildning för den. Dessutom får kommunalråden mycket beröm. De visar stort stöd och intresse för vår expension, menar de båda. Och det är väl det som ofta uttalas från företagarna. Kontakterna med kommunalråden är jättebra, men ibland kan det kärva med en del tjänstemän. Men även de kontakterna blir uppenbarligen bättre och bättre.
För många gotlänningar är det bekant vilken stor roll, som tjänsteföretagen Faktab och Uniguide spelar på Gotland. Inte nog med att de växer och ger många gotlänningar jobb. Det är ofta också stimulerande jobb med chans till utveckling och avancemang. Båda företagen ser Gotland som ett starkt varumärke. Faktab har ju en av sina byggnader som företagslogga och de använder gotländsk konst och gotländska möbler, som imponerar och tjusar alla kunder som besöker dem.
Det är inte bara de korta beslutsvägarna till politiker och tjänstemän som är klara fördelar med att driva företag på Gotland. Det är också den goda tillgången på bra och lojal personal. Och så högskolan som bidrar till kompetenshöjningen. De båda företagarna berättar om att de får många förfrågningar från gotlänningar på fastlandet som vill hem till Gotland. Och då båda företagen har mycket telefonkontakter är den gotländska dialekten en fördel, då den upplevs som trevlig, vilket är viktigt för båda företagen.
Det är bra att det i företagartidningar kommer fram att företagsklimatet på Gotland är mycket bra. Det finns ännu en del att förbättra, men särskilt för tjänsteföretag är det enkelt och behändigt med de korta beslutsgångarna, närheten till de ytterst politiskt ansvariga kommunalråden och lätt att bilda nätverk med andra företag. Och det finns gott om gotlänningar, som gärna jobbar på de två företagen och andra tjänsteföretag. Vi får hoppas att Fingals och Bohms vackra beskrivning av företagsklimatet på Gotland kan locka hit fler tjänsteföretag.