Gotland en del i omvärlden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommentarerna från de flesta har varit balanserade med vissa undantag. Jag känner mig dock oerhört besviken över Gotlands Tidningar som låter en åsikt om etnisk rensning få sådant stort utrymme.
Jag förstår inte hur redaktionsledningen på GT tänker! Vilket ansvar har man för en seriös och saklig spegling av frågan? Handlar det bara om att lyfta fram det spektakulära oavsett vad som sägs?
Seriös debatt
Jag välkomnar nu en seriös debatt om ansvarskommitténs förslag som sätter fingret på det som är det väsentliga, Gotlands framtid.
Den ger oss nu möjligheten att diskutera hur Gotland bäst skall utvecklas. Vilka vägval skall vi göra?
Jag ser fördelar men jag ser också nackdelar. Ett av de tyngsta argumenten emot är det lokala självbestämmandet.
Oavsett ansvarskommittén så måste vi som lokalpolitiker alltid se till vad som är bäst för Gotland.
Gotlands kommun har under mer än tio år ägnat oss åt omvärldsbevakning för att anpassa oss till det som sker i vår omvärld. Vi är en del av omvärlden och kan inte bortse ifrån det.
Vi gick med i EU. Gotland var ett av de länen som starkast stödde ett EU-inträde. Varför gjorde vi detta?
Hushållsnära tjänster ser ut att bli verklighet. Jag har inget att invända emot detta. Det jag däremot har svårt för är skattesubventionen för höginkomsttagare så att de kan köpa tjänster de tidigare i många fall betalat svart för. Varför skall enbart de hushållsnära tjänsterna subventioneras?
Det finns många syften bakom reformen enligt regeringen. Man säger sig vilja göra en svart bransch vit och skapa en ny arbetsmarknad med nya jobb.
En ny låglönemarknad vill man också ha men det säger man inte så högt. Jag tror inte att denna reform leder till nya jobb totalt sett i samhället.
Nya vita jobb
Däremot tror jag att skattesubventionen kommer att leda till nya vita jobb. De som har pengar flyttar sin köpkraft till detta område på bekostnad av att man köper färre tjänster på andra områden. Det blir inte mer pengar i samhället för att man subventioner en viss bransch.
Man skapar bara en ny orättvisa där företag som påverkas av detta kommer att kräva sänkta kostnader som kompensation.
Det vore bättre om regeringen tog ett helhetsgrepp på servicesektorn utifrån skatter och regler.
På förra kommunfullmäktige beslöt alliansen att subventionera betodlarna med en sänkt taxa för bettransporter.
Vi varnade för detta eftersom det skulle leda till att fler näringar begär sänkta avgifter på grund av dålig lönsamhet.
Vi anser att kommunen inte har rätt, enligt likställighetsprincipen, att ensidigt stödja en näring framför en annan.
Prejudicerande beslut
Som vi befarade så kommer nu Gotlands fiskareförbund som först i raden med en begäran om nedsättning av hamntaxan och eltaxan.
Motivet är den dåliga lönsamheten. Kommunen hamnar nu i ett svårt läge i och med kommunfullmäktiges prejudicerande beslut.
I Slite pågår det en intressant utveckling inom turism och camping. Planer finns på att skapa ett äventyrsbad i samarbete med Cementa där spillvärmen blir en viktig del i konceptet.
På fastlandet byggs det olika idrotts- och kulturanläggningar som är samfinansierade. Privata aktörer står ofta för den tunga delen i investeringen och kommuner går in med en mindre del. Ett sätt att få en finansiering när kommunen inte anser sig ha råd.
Jag stödjer detta initiativ och anser att kommunen skall gå in aktivt och stödja ett äventyrsbad i Slite.