Från fastlänningar får jag ofta frågan om vad det är som är så speciellt med Gotland. Gotland som varumärke är urstarkt och det förknippas alltid med något positivt.
Efter att ha bott här nästan 30 år har jag numera många skäl att peka på. Genom vår historia finns öppenheten som ett signum. Öppenheten för de som söker sig hit för att göra affärer eller är på flykt eller som helt enkelt lidit skeppsbrott och inte kan söka alternativen.
En ö av öppenhet
Där har Gotland funnits som en ö av öppenhet och villig att ta emot. Inte alltför avlägset finns minnet av båtarna med flyktingar från de baltiska staterna. Där finns också minnet av när Sverige hade så många asylsökande att även Gotland fick möjligheten att öppna flyktingförläggningar. Öppenheten var då en självklarhet!
Att sedan knyta denna öppenhet till vårt behov och mål att bli fler gotlänningar borde vara en självklarhet. Jag vill nog säga att det är det för de allra, allra flesta men inte för alla.
På den internationella dagen i Hemse blev allt detta uppenbart. Den är en bra tradition som ger just denna öppenhet ett ansikte.
Stora och mindre föreningar och enskilda eldsjälar ger där en extra krydda till våra ambitioner med att vi ska bli fler på ön.
Och i onsdags kväll delades Integrationspriset ut och där gav pristagaren Vasilis kryddan ett ansikte i dubbel bemärkelse??
Det är så oerhört viktigt att vi inte bara ser behovet av att bli fler och vägarna till det utan också skapar mångfald och ger det gotländska samhället nya spännande impulser.
Men självklart kan också det främmande och nya skapa ett ifrågasättande eller rentav rädsla.
Men då är mötet ansikte mot ansikte en fantastisk väg att gå. Där rädslan ersätts av glädjen i att mötas. Den här vägen rekommenderar jag alla de som är rädda och som istället ersätter rädslan med rasism.
Kom till Hemse
Därför rekommenderar jag alla sverigedemokrater att besöka nästa internationella dag i Hemse, Integrationsgalan eller varför inte ta ett snack med Vasilis på Nunnan.
Jag kommer alltid att kämpa för att Gotland inte bara skall vara öppet utan till och med vidöppet. Nästa steg kan vara att än mer aktivt visa människor på flykt vägen till Gotland!
Men det finns också hos många en undran över hur det är möjligt att bo på en ö mitt ute i Östersjön. Isola är det italienska ordet för ö och isolation är för Gotland detsamma som försämrade kommunikationer.
Absurd färjepolitik
Självklart tänker jag på färjefrågan som tar sig alltmer absurda vändningar. I det som för oss gotlänningar varit en gemensam och självklar kamp, oberoende av partitillhörighet, verkar nu moderaterna slå knut på sig själva.
Knuten består i att hellre vara lojal med moderpartiet och dess ovilja att förstå och följa de gotländska ståndpunkterna än att se samma självklarhet som vi andra på ön med en röst uttalar:
Ingen försämring av färjetrafiken!