Gotland har en viktig roll i klimat- och miljöarbetet

Politik2007-05-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nyligen kom FN:s klimatpanel (IPCC) med sin tredje delrapport som pekar på möjligheter att hantera den accelererande växthuseffekten.
I tidigare rapporter har man visat att det verkligen sker en uppvärmning och visat på de allvarliga effekter som detta kan få.
Likaså att det är människan som genom sin verksamhet åstadkommer de utsläpp som leder till växthuseffekten.
Alla larmrapporter har bidragit till en ökad medvetenhet hos såväl beslutsfattare som gemene man.
Inte minst har expresidenten Al Gore med sitt prisbelönade engagemang med föredrag, bok och film - En obekväm sanning - starkt bidragit i opinionsarbetet som skall kunna leda till nödvändiga åtgärder.
Och det krävs när man kan konstatera att utsläppen av växthusgaser ökat med hela 70 procent sedan 1970. Vägtransporter och elproduktion har varit de största bovarna. Effekterna har inte låtet vänta på sig, som vi vet.

Krävs ny teknik och vilja
Därför känns det hoppfullt när den senaste rapporten från IPCC visar att det är fullt möjligt att hantera den globala uppvärmningen.
För att få ner utsläppen till en nivå som gör att världens medeltemperatur stannar vid en höjning på två grader år 2030, beräknas kostnaden nu till knappt 0,12 procentenheter per år av världens samlade BNP.
Detta verkar överkomligt, men kräver fortsatt medvetenhet och styrning. Dessutom krävs ny teknik för den nödvändiga reduceringen av utsläppen. Teknik som är på gång enligt FN-rapporten.
Men det krävs också att alla hjälps åt. Här kommer Gotland och vi själva in i bilden. I ett riksperspektiv sköter sig Gotland bra som den ekokommun den är.
När Svenska naturskyddsföreningen för två år sedan gjorde en landsomfattande studie över kommunernas klimatarbete så hamnade Gotland på en hedrande 13:e plats. Gotland tillhörde då också de 62 kommuner som har ett ambitiöst klimatmål.

Vi måste vara i täten
Nu gäller det att hålla ställningarna och om möjligt avancera mot toppen av denna kvalitetslista.
Kanske är kommunen på god väg efter den heldag som anordnades i Visby den 3 maj om klimatet och dess effekter på samhällsutvecklingen. Det tyder i alla fall på att medvetenheten håller i sig.
Men även regeringen måste driva på. En klimatambition är uttalad. Där finns bland annat satsning på att minska koldioxidutsläpp i fattiga länder.
Samtidigt en antydan att kunna tillgodoräkna sig detta för att slippa en del åtgärder här hemma.
I vårpropositionen flyttas den stora ekonomiska satsningen på klimatåtgärder fram ett år. Detta känns lite oroväckande. Sverige borde ligga i framkant i det internationella klimatarbetet. Nog är det en obekväm sanning att det bekväma liv som vi strävat efter och nu vant oss vid samtidigt leder till allvarliga konsekvenser för människans fortsatta liv på jordklotet. För även generationerna efter oss skall väl kunna njuta av tillvaron.

Alla kan och måste bidra
Nu finns en medvetenhet hos de flesta och därmed skall nästa steg kunna tas. Att alla drar sitt strå till stacken.
Det kan röra sig om att dra ner på överkonsumtion, se på transportalternativ, använda bensinsnåla bilar, se över energiförbrukning hemma och på jobbet, sänka innetemperaturen, spara på varmvatten, välja Bra Miljöval-märkta produkter.
Kort och gott miljövänliga vardagslösningar som de flesta klarar av. Ofta ger det dubbel effekt - bidrag till klimatarbetet och mer pengar kvar i den egna portmonnän. Och på köpet få känna sig lite duktig.