Gotland kan bli Mittens rike
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mittens rike är en västerländsk benämning på Kina. Den har sin grund från den så kallade Zhou-perioden (1040 - 256 före Kristus). En period då ett starkt centralt rike utvecklas.
En period då också viktiga tankesystem utvecklas (konfucianism och daoism) liksom en högkultur. Samtidigt lever vi i Sverige i en övergångstid mellan bronsålder och järnålder.
Ett par tusen år senare händer något liknande på Gotland. Ett nytt tankesystem introduceras - kristendomen.
Byggandet av de många kyrkorna drar igång som kulminerar i mitten av 1300-talet då ofredstid och digerdöd sätter stopp.
Handelscentrum i Hansan
Parallellt utvecklas framför allt Visby till ett handelscentrum inom Hansan med en intressant kultur och byggnadsverksamhet. Gotland blir ett slags Mittens rike med sitt strategiska läge i Östersjöområdet. Hamnar i kartans centrum. Men så tappar man sin ställning och sina privilegier.
På gamla kartor framställs Kina just som ett Mittens rike, centralt placerat i världen. Så sker förändringar och Kina tappar sin position.
Nu, menar Cecilia Lindqvist, är Kina på väg att bli ett Mittens rike igen. En ekonomisk stormakt med stark central ställning i världen. Antingen övriga världen vill det eller inte. USA:s ställning kommer därmed successivt att minska.
Förmodligen samma för Europa. En förskjutning sker mot östra Asien. Redan finns Japan där. Indien är på gång. Ett skifte på den ekonomiska tronen förestår.
Översättarcentrum
I Europa finns en ny Hansa (EU), som kräver sitt centrum, eller snarare flera strategiska centra. Den centrala politiken och byråkratin skall ha sitt (Bryssel och Strasbourg). För vissa verksamheter kan Gotlands läge vara idealiskt.
Just ett Mittens rike i norra delen av EU (Östersjöområdet) med närhet till Ryssland. En naturlig knutpunkt med stor utvecklingspotential. Redan ett starkt varumärke vad gäller natur och kultur som ger uppmärksamhet och turism.
Här finns också i grunden en öppenhet och ett välkomnande - från hansatiden, över baltflyktingar som togs emot och till dagens turister. En stark position. Dessutom internationella arenor som Översättarcentrum, Tonsättarcentrum och BAC. Och så Romateatern, Shakespeare-teatern, som börjat ge visst eko internationellt. Kultur och ekonomisk utveckling går hand i hand. Ett ofta förbisett faktum. Dessutom en högskola under utveckling med internationella inslag.
En grund finns därmed som är intressantare än vi kanske tror. Som kan skapa rum för nationell och internationell näringsverksamhet av olika slag. PayEx finns redan som en fyr, men nedtonad i uppmärksamhet. En och annan kreatör och innovatör finns, men märkligt ensam.
Att vår del av världen kan vara nog så intressant har Kinas överraskande satsning på ett stort expocenter i Kalmar visat. Där vågade staden tro på "omöjliga" kontakter och gripa det överraskande tillfället. Öppenhet och vidsynthet är Steg ett för utveckling.
Inte ropa på hjälp
Skall Gotland kunna stanna som egen region i ett omstöpt Sverige så går det inte an att reflexmässigt tala om oro och rada upp problem.
Man måste göra förändringarna själv. Inte ropa på hjälp. Det kommer att krävas helt andra tankebanor och djärva grepp. En rejäl utmaning för institutioner och grupperingar på ön. Vem kastar första stenen?
Parallellen med Kina må vara halsbrytande. Men det halsbrytande krävs för att sätta fart på kreativitet och nytänk. Då kommer de spännande möjligheterna fram ur sina gömslen.
Så, visst kan Gotland åter bli ett Mittens rike. Dä ä bar å´ åk!