Gotland kan locka grov brottslighet

Politik2014-07-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har tidigare skrivit om den våldsamma politiska extremismen, både höger- och vänster-, och dess påverkan på vårt demokratiska och politiska statsskick. Det finns ytterligare grupperingar med förmåga och intresse av att utöva otillåten påverkan på viktiga samhällsfunktioner. Det är den grova organiserade brottsligheten (GoB).

Då frågar sig säkert en del varför det ska bli föremål för en artikel i Gotlands Folkblad, den här brottsligheten är ju inte representerad här. Det äger nog sin riktighet, men man kan inte bortse från risken. Säkerhetspolisen publicerade i november 2012 en nationell hotbild över den grova organiserade brottslighetens otillåtna påverkan på viktiga samhällsfunktioner.

Mellan 1 augusti 2009 och 31 oktober 2011 har Säpo funnit 341 fall av otillåten påverkan. Majoriteten av fallen kommer från de tre storstadslänen men de finns i landets samtliga län, även hos oss. Av den anledningen är det viktigt med kunskap och vaksamhet också här.

Till skillnad från den våldsamma politiska extremismen har GoB inte som mål att störta statsskicket. Men man har en grundläggande, latent avsikt och en hög, generell förmåga att utöva otillåten påverkan. Målet för GoB är att kunna utöva sin verksamhet i fred och vanligt förekommande metoder är hot och trakasserier, mera sällan direkt våld.

Säpo skriver att det inte finns någon identifierad hotbild från GoB gentemot förtroendevalda, men en något förhöjd hotbild mot journalister och myndighetsföreträdare. De som främst har en förhöjd hotbild är anställda vid polisen, tullverket, åklagarmyndigheten och skatteverket. De fall av våld som förekom under perioden har i 45 av 53 misstänkta fall riktats mot poliser. Huvuddelen har utspelat sig i socialt utsatta bostadsområden, ofta i samband med kontroller och ingripanden mot personer inom GoB.

De kriminella grupperingarna har även andra instrument att spela på som hot och trakasserier. Det kan röra sig om uttalade hot i samband med tjänsteutövning men också utanför arbetstid till exempel hotbrev, nattliga telefonsamtal eller då man vid upprepade tillfällen har uppehållit sig utanför bostaden. Majoriteten av hot och trakasserier riktas primärt mot poliser i yttre tjänst men även personal vid åklagarmyndigheten drabbas förhållandevis ofta.

De dominerande åldersgrupperna inom de kriminella grupperingarna är 25-34 år och 35-44. Grupperingar inom MC-miljön och andra grupperingar där genomsnittsåldern är högre försöker också i högre utsträckning påverka myndighetsföreträdare utanför polisväsendet.

Journalister och andra företrädare för media tillhör gruppen som kan utsättas för otillåten påverkan eftersom journalistisk granskning kan skada den kriminella verksamheten och påverka de kriminellas rykte och anseende.

Även Gotland kan vara lockande för den grova kriminella brottsligheten. Det finns därför anledning att även vi är vaksamma och medvetna om hotet.