Gotland kan lyfta Sidas fattigdomsbekämpning

Politik2005-04-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För utländska besökare att komma till Gotland och inte till storstaden är den ingång människor från tredje världen i nutid skulle behöva för att upptäcka att bistånd inte bara är pengar och möten utan människor och vardag, småskalighet och kulturella företeelser.
Det självklara man inte får syn på. Att demokrati kan finnas vid din tröskel. Att storstaden inte alltid är lösningen. Att landsbygd, städer och människor var de än befinner sig, lever i brytningstid.
På Gotland kan Sidas besökare möta närheten till politiker och tjänstemän. De kan trava ut och in mellan länsstyrelse och kommunalråd. Mellan organisationer och lokala medier. Allt för att tydliggöra begreppet demokrati.

Asien, Afrika och Östersjön
Med staden, arkeologin och gotlänningars tillvaratagande av historia kan idéer om möjligheter i den egna kulturen och hemlandet födas och mogna.
Det i sin tur gör att man kan få upp ögonen för historisk turism. För att inte tala om egenföretagaranda och kooperation som Gotland kan visa prov på. Eller ett ekologiskt tänk. Några exempel i all enkelhet.
Freds- och konfliktforskning på alla nivåer och brobyggen borde dominera envars tankar idag mitt i Östersjön. Gotland är en rimlig mötesplats mellan Asien, Afrika och stater kring Östersjön.
Bilder som fastnar bak pannbenen och som aktörer från andra länder tar med sig kan vara erfarenhet att bygd i regioner också har ett liv som medierna i de egna länderna måste lyfta fram. Om inte annat så för att bromsa inflyttningen till storstaden.
Hur mäter man effektivitet? Eller skador i en verksamhet. Det är en fråga värd att ställa när Maria Norrfalk, generaldirektör vid Sida, skriver om utflyttning av den egna verksamheten till Gotland.
Inget är bestående, varken myrstacken eller mänsklig historia. Nya krafter, nya fläktar skapar ny effektivitet och förhoppningsvis kanske en flerfilig inriktning på den verksamhet man redan bedriver. Nya influenser kan aldrig vara fel. Eller stickspår.

Sida saknar kvinnoperspektiv
Fattigdomsbekämpning bland kvinnor är knappast effektiv. I första hand inte beroende på medel.
UD:s rapport från 2004 " Makt och privilegier - om könsdiskriminering och fattigdom " ger en tydlig bild av att kvinnor fortfarande är hungriga på både mat och utbildning trots år av bistånd.
Har man deltagit i Afrikagruppernas SOS kurser likaväl som utresekurser vid Sida och SidaSandö, inser man att förberedelseutbildning kring genus/ könsrollsfrågor liksom strategier kring genus är näst intill obefintliga inom biståndsorganisationer. Nya metoder kommer inte till. Trots våld mot kvinnor, flickors utsatthet och trafficking.
Vad har Gotland med genus att göra. Jo, här finns kvinnor som lärt sig genusstrategier. En förförståelse om hur kvinnor skulle kunna närma sig andra kvinnor oavsett gruppering, har vuxit fram ur Kvinnoläger, Socialstyrelsens Sex och samlevnadsprojekt och vardagen som sådan.
Ur denna kunskap skulle nya angreppssätt på en stor och svår fråga kunna utvecklas i samarbete med folkbildning, Högskola och GIG, Genderinstitutet.

Sex och samlevnad
Kvinnligt ledarskap, kulturinformatörer och miljötanter är vad som behövs i fattigdomsbekämpning och nya angreppssätt. Sex och samlevnadsprojektet mynnade ut i metoder som bärare från Gotland redan fört med sig till Zimbabwe och Zambia.
Kvinnors roll i lantbruk och fiske vare sig det är i Baltikum, på Kap Verde eller på Gotland är värda att studera kvinnor emellan. Nya brytpunkter måste till och nya visuella rum.
Ingen effektiv byråkrati i världen kan bidra till dessa så viktiga frågor. Alla resor över genusgränser måste prövas och på sitt sätt få kosta, för att tröskeln skall bli så nedsliten att det är självklart att gå över.
Gotland kan bidra med mycket som är svårt att få syn på i Stockholm. Andra ögon skulle uppmärksamma andra vinster i en flytt.
Gör en resa hit. Tala med folk, Maria Norrfalk, som du gör när du flyger till Uganda eller Nepal och undersök vad Gotland i själva verket kan erbjuda för framtida fattigdomsbekämpning.