Gotland ligger i Stilla havet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Försvarsmakten genomför just nu en storoffensiv med annonser, tv-reklam och inte minst spektakulära "försvarsmaktsdagar" i storstäderna. Härom veckan stod Malmö scen för "Swedish Battle Camp", i helgen som gick intogs Stockholm och i pingst är det Göteborgs tur att få grönklätt besök. Det handlar om att visa upp soldater som övar eldstrid, snabba landstigningar, vassa stridsvagnar, öronbedövande helikopterflygningar och annat som ska demonstrera att det nya försvaret smäller högst. Bara de tre försvarsmaktsdagarna har en budget på nästan 30 miljoner kronor.
Mångmiljonsatsningen motiveras med att två av tre svenskar har litet förtroende för försvarsmakten och endast 13 procent säger att de har stor kunskap om myndigheten egentligen sysslar med. "Swedish Battle Camp" och all annan marknadsföring syftar till att återta förlorad terräng i allmänhetens medvetande och göra det lättare att värva folk till utlandstjänstgöring. Försvarsmakten har i dag uppdrag på 22 platser i världen.
Underbetyg till politiken
Den svaga folkförankringen och bristen på kunskap om vad Försvarsmakten sysslar med är ytterst ett underbetyg på hur försvarspolitiken bedrivs av regeringen. I mångt och mycket handlar det om att verkligheten kamoufleras för att passa retoriken. Se bara på hur det svenska förhållandet till Nato fortfarande är politiskt minerad mark och hur värnpliktssystemet fortsätter att prisas trots att bara en bråkdel av dem som mönstrar faktiskt gör militärtjänstgöring.
Nyligen visade en opinionsundersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet att motståndet mot svenskt Natomedlemskap fortfarande är starkt. Socialdemokraterna och stödpartierna vill ha det så, och trots att både folkpartiet och moderaterna anser att Sverige borde gå med i Nato har den borgerliga alliansen enats om att inte driva frågan om det blir maktskifte i höst. Men samtidigt som socialdemokraterna hävdar att alliansfriheten ligger fast är regeringen positiv till att fördjupa det redan intima samarbetet med Nato. Det talas inte så högt om det bara.
Ta sedan värnplikten. Den fortsätter att vara grunden för försvarets personalförsörjning, sa försvarsminister Leni Björklund i ett tal på Värnpliktskongressen i våras. Samtidigt utbildar försvaret soldater som kontraktsanställs när de har "muckat". Det nya insatsförsvaret kräver helt enkelt kontraktsanställda soldater för att kunna lösa uppgifterna. Men att det skulle vara ett första steg mot ett yrkesförsvar förnekas bestämt av regeringen. Värnplikten är lika helig som alliansfriheten för socialdemokraterna.
Inte undra på att många inte vet vad försvarsmakten sysslar med och att förtroendet är lågt. Det är dags att inte bara försvaret utan även regeringen talar klartext om försvars- och säkerhetspolitiken.