God fortsättning till er som läser det här! Hoppas ni haft fina helger och att ni fått en god start på det nya året.
Själv spenderade jag julen hos släkten i Åbo och nyårs- och trettonhelgerna här hemma på ön. Sköna dagar trots bristen på snö, med tid för samvaro och reflektion. Under dagarna i Finland konsumerades det ännu mer dagstidningar än vanligt och bland annat kom jag då att läsa en intervju med före detta finländska presidenten Tarja Halonen.
Tvånget att smälta in
I intervjun resonerade Halonen bland annat kring minoriteters rättigheter, en fråga som är brännande aktuell överallt runt om i Europa just nu. Framför allt fastnade jag för det hon sa om tvånget att smälta in i ett samhälle: ”En romsk vän till mig påpekade att feta och omusikaliska romer naturligtvis ska ha samma rättigheter som andra romer”.
Det låter så självklart, men uppenbarligen sett till de debatter som just nu pågår kring olika språkliga och kulturella yttringar, behöver rättigheterna försvaras, varje dag. Vi delar in varandra efter stereotyper och den som ramlar utanför normen diskvalificeras.
På frågan om vi behöver oroa oss för utvecklingen för minoritetsgruppernas möjligheter, svarade Halonen: ”Det ska vi. Vi bör känna oro för demokratin och mänskliga rättigheter. Det är viktigt att påpeka att de som får majoritet i ett val också bör ta ansvar för minoritetens välbefinnande”.
Vi har uppenbarligen långt kvar att gå när en före detta president framhåller det här i slutet av 2013. I en tid där folkmord förekommer, där romer klassificeras, och många nu levande minns andra världskrigets fasor. Där de rasistiska debatterna rasar på internet och olika grupperingar ständigt svartmålas. På grund av rädsla och okunskap. På grund av arbetslöshet och bostadsbrist.
Den goda människan
Jag tror att människan är god. Jag tror på att gott föder gott. På att solidaritet lönar sig, för oss alla, som kollektiv. Jag vill att Gotland och Sverige ska välkomna fler medmänniskor från andra länder, inte färre.
Jag tror att svenskheten, om den ens går att definiera, innebär att dela med sig och tillsammans åstadkomma mer, och att den eventuella svenskheten räcker till oss alla. Sverige hotas inte av fler med annan etnisk bakgrund. Det berikar oss och är en väg till framgång. Tanken om alla människors lika värde får aldrig komma i skymundan.
Vårt ansvar
En i internationella sammanhang sett välmående nation som Sverige har ett ansvar att hjälpa och stötta där så inte är fallet, att försvara rättigheterna för den eller de som står utan röst eller på annat vis är försvagade.
Nuvarande och kommande regimer har ett stort ansvar: Att också värna minoriteterna. Att bygga ett samhälle som håller ihop, där alla har tillgång till arbete, bostad och utbildning, fritt från okunskap och rädsla.
Låt oss göra 2014 till ett gott år – med medmänsklighet och solidaritet som ledstjärna!