Hyresrätten är en bristvara på Gotland. Så ser det ut i ytterligare 229 kommuner. Det råder alltså ett strukturellt problem. I huvudsak handlar det om beskattningen av hyresrätter. Därför ser jag med glädje att frågan diskuterats så ivrigt de senaste dagarna.
Men jag är bekymrad över bristen på förslag rörande politiska lösningar. Visst finns det ett och annat utspel från politiskt håll, som att pressa byggkostnaden genom att dela kök och badrum med grannarna, eller att låta hyresgästerna i äldre bostäder subventionera dem som ska flytta in i det nybyggda.
Gemensamma badrum tror jag lika mycket på som kollektiva utedass i villaområden.
Minska byggkostnaderna
Att låta boende i äldre och billigare bostäder hos kommunala bolag betala för dem som bor nytt och fint är inte bara dåligt utan också olagligt. En privat fastighetsägare skulle aldrig bygga nya lägenheter om det inte går ihop ekonomiskt.
Kommunens politiker måste se till att det finns byggbar mark till priser som leder till rimliga hyror. Det kommunala bolaget måste arbeta aktivt för att hålla byggkostnaderna nere. Exempel finns på hur man lyckats genom att på förhand sätta ribban för priset. Kommunpolitikerna bör också omgående ta kontakt med sina partikollegor i riksdagen och påtala skatteorättvisorna.
För drygt ett år sedan fick finansminister Anders Borg en rapport från Hyresgästföreningen, Sabo (allmännyttornas intresseorganisation) och Fastighetsägarna (de privata fastighetsägarnas organisation).
2 000 kronor mer i månaden
Den visar att en hyresrätt på 100 kvadratmeter kostar 2 000 kronor mer i månaden än en likvärdigt bostadsrätt eller villa beroende på skattesystemet. Parterna har förslag på en skattereform. En utredning är utlovad av regeringen men inget händer.
Socialdemokratiska regeringar är medskyldiga. Men faktum är att samtliga förändringar av skatte- och subventionssystemet, som alliansregeringen genomförde under åren 2007 till 2009, ledde till ökad obalans mellan upplåtelseformerna med hyresrätten som förlorare.
Det är hyckleri när politiker säger sig värna om hyresrätten, men samtidigt undergräver förutsättningarna för att bygga och förvalta. Våra ungdomar har inte tid att sitta hemma hos mamma och vänta på en skattereform. Omgående måste investeringsstöd införas. Kopplas det till ett kostnadstak, har det visat sig fungera som prispressare.
Ett Rot-stöd även till hyresrätten är en rättvisefråga plus att det skapar jobb och förbättrar möjligheterna att renovera miljonprogramsområden.