Gotland, ön som är attraktiv, intressant och lukrativ

Politik2005-04-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad är det som dominerar den inrikespolitiska debatten idag?
Jo, arbetsmarknadssiffrorna, och detta att man inte lyckats uppnå de ställda målen, skyller borgerliga debattörer och dito press på en handlingsförlamad regering, som varken kan eller vill försöka bättra de negativa siffrorna.
Hur är då förutsättningarna idag? För att få fler i arbete, det må gälla varor eller tjänster krävs att det finns behov och efterfrågan.
Behoven av varorna finns i första hand hos låginkomsttagarna, men har de råd att fråga efter? Vad så gäller medel- och framförallt höginkomsttagarna så har ju prylsamhället gjort sitt.
Nej, den stora efterfrågan och de stora behoven finns hos de vård och omsorgsbehövande, men för ett ökat tillgodoseende där krävs att samhället ges de resurser som är nödvändiga. Är belackarna redo att ställa upp på detta?
Vi börjar nu även här i vår egen kommun se skrämmande exempel på hur det går när inte samhället orkar ta hand om vård och omsorg i egen regi, utan lämnar till marknadskrafterna. Låt oss slippa detta!

Svagt fack=låga löner
En annan sak, som i allra högsta grad påverkar arbetslöshetssiffrorna är ju detta att flera av våra tillverkningsföretag flyttar sin produktion till låglöneländer. Samtidigt som mänsklig arbetskraft i svindlande takt ersätts av robotar och elektronik!
De har totalt lagt av sitt samhällsansvar, men har kvar ansvaret för sina tjugomiljoner-i -årslöndirektörer. Varför händer det här?
Jo, till ett antal länder i Asien och ett antal före detta öst-stater har den tekniska utvecklingen nått med stormsteg. Det innebär att de nu kan tillverka varor och prylar av fullgod kvalitet och design.
Medan de här ländernas fackföreningsrörelse knappast ännu fått sina tåspetsar över tröskeln, och kan ställa krav på anständiga löner. Och det kan inte våra storföretag motstå.
Vad händer annars på vår kära ö då? Jo här etablerar sig den ena stora varukedjan efter den andra, både dagligvarubranschen och nu även andra. Det måste ju vara ett tecken så gott som något, att Gotland är attraktivt, att Gotland är intressant, att Gotland är lukrativt.

Billigare i ö-affärerna?
Det här har fört med sig att våra "gamla" handelsföretag har vaknat till och börjat få känning av konkurrensen. Och vi ser till exempel hur vårt kooperativa varuhus - jag nämner inget namn, det kan ha bytt sen igår - nu i stor annons talar om att man gjort omfattande prissänkningar, vill minnas det var på 7000 varor.
Varför gjorde man inte detta för länge sedan? Var det inte konsumentkooperationens grundidé att tillhandahålla varor och förnödenheter till lägsta möjliga pris?
Om nu Gotland är attraktivt för de stora butikskedjorna, varför anser då de utlokaliseringsföreslagna instanserna att det närmast är något av en djävulsö? Stå på dig Jan Bergqvist!
Jag har tidigare i fråga om folkomröstning eller inte i EU-grundlagsfrågan, bestämt tagit ställning emot en sådan.
Ett av mina skäl är att frågan är alldeles för svår för ett folk där 27 av cirka 60-talet medborgare inte visste att träslaget furu kom från trädet tall! Detta med exempel från TV-programmet "En mot alla".
Nu har jag blivit styrkt i den uppfattningen. Det var när vår största dagstidning Aftonbladet, häromdagen hade en enkät med tre experter i frågan om aktiv dödshjälp. En av de tillfrågade experterna var "Lennart Koskinen, 60, präst och teolog, Stockholm". När vår störst tidning inte vet att Lennart Koskinen är biskop i Visby stift, är det ett nytt belägg för att vi inte vågar tro på folkomröstningsinstitutet!
Jobb på Gotland ja, vi skall givetvis vara tacksamma för att vi trots kommunreformerna fått behålla vår länsstyrelse med så där 220 statstjänstemän. Men ibland blir man lite fundersam som när vi häromdagen läste att Gammelgarns församling fått länsstyrelsen tillstånd att fälla en gammal i dåligt skick varande lönn på kyrkogården.
Men ett originellt inslag där är några äppelträd, som skall bevaras, och nu "framhåller länsstyrelsen särskilt att trädfällningen måste ske så att varken äppelträd, gravar eller kyrkogårdsmur skadas".
Det här påminner lite om när Rute församling häromåret fick nådigt tillstånd att göra ny trappa, och ny ledstång vid sin södra kyrkoportal, men det slogs fast att ledstången "måste avslutas med knopp". Vilket Länsmuséet fick i uppdrag kontrollera att så skedde!
Snälla Länsstyrelsen; måste våra kyrkopolitiker ställas under sådant förmyndarskap?

Drack ni inte mjölk?
Och så till sist Du Eva Bofride, var Du med och störde majmötet i Hemse med de skramlande plåtburkarna efter traktor?
Jag tillhörde Gotlands arbetarkommuns styrelse då, och vi grät bittra tårar över den gamla samarbetspartnerns ungdomar. Men det är skönt att Du nu ångrar Dig, tycker det var dumt, och talar om detta!
Men en sak, varifrån fick ni ölburkarna? Med tanke på den näringsgren ni företrädesvis var representanter för, så drack ni väl ändå mjölk?