Gotland reagerar mot överheten

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds tanke om långsamma färjor innebär mindre tid för familjen och mindre fritid.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds tanke om långsamma färjor innebär mindre tid för familjen och mindre fritid.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2012-07-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är något magiskt med Gotland och "flak". Antingen det är lastbilsflak eller traktorflak. Legendariskt är Olof Palmes improviserade sommartal 1968 tillsammans med Krister Wickman, den senare Industriminister.


På första parkett i Almedalen
De talade från ett lastbilsflak vid parkeringen vid Kruttornet. Några hundra trogna åhörare lyssnade. Visserligen var Olof Palme en visionär, men kunde liksom åhörarna föga ana vad som sedan skulle följa.

Almedalsveckan på Gotland, en institution som i det närmaste är grundlagsfäst. Omfattningen växer för varje år. Och vi gotlänningar sitter år efter år på första parkett. Gratis dessutom. Tar man sig tid finns något intressant för varje gotlänning. Svårigheterna är snarare att välja bland utbudet.

Nu i söndags var det dags för en ny milstolpe (?). Åter på ett flak, nu på ett traktorflak. Det återstår att se vad denna jättedemonstration kan få för betydelse.

Vi som deltog i upproret gjorde det för en god och rättvis sak. En urgammal metod som människor runt om i världen använder för att reagera på det som är galet, kräva förändringar för det man tror på. Oftast som nu i söndags, mot överheten. I tåget diskuterade vi om det var den största demonstrationen på Gotland som genomförts. Nu var måttet rågat! Efter Catharina Elmsäter Svärds senaste utspel om långsammare färjor: tänk om medan tid finns. Förstår människan inte vad vi menar?


Nuvarande restider och vägpriser
Jag kom hem lagom till uppropet efter att ha varit i Göteborg under en vecka. Där pågår nu byggstarten av Västlänken, ett av landets största infrastruktursatsningar. Man skall bygga en järnväg och stationer under jord och under Göta Älv. Kostnaden beräknas till 20 miljarder kronor och arbetet skall pågå under tio år.

För oss räcker det med smulorna från den rikes bord för att vi ska få behålla våra nuvarande restider och få vägpriser. När jag berättade att jag skulle hem och delta i Gotlandsuppropet fick jag höra exempel på arbetskamrater, som gärna ville resa till Gotland, men avstått till följd av de allt högre färjepriserna. Vår dotter och hennes familj åker nu hit och hälsar på "sin gamle far" (lånat av Gunnar Bendelin) och får betala över 3 200 kronor. När hon senast flög till Visby betalade hon 8 00 kronor tur och retur.


Samarbete med politiken
Var det också något annat nytt som föddes där på traktorflaket i söndags? En ny lokal folkrörelse? Gotlandsuppropet, en växande samarbetspartner till de traditionella politiska partierna, som uppenbart är kapabel att på ideell grund organisera och genomföra denna jättesatsning.

Ledningen är klok nog att söka samarbete med politiken. Och politikens företrädare är kloka att ta vara på denna nya folkliga kraft.

Liksom Olof Palme inte kunde förutse vad han startade 1968 på lastbilsflaket kan vi sannolikt inte överblicka vad för rörelse som startades där på traktorsläpet i söndags.